Fetma bland barn är ett stort problem runt om i världen. Av 41 länder i EU och OECD är Japan det enda landet där färre än vart femte barn är överviktiga. Här är fyra anledningar till att Japan har världens mest hälsosamma barn.
Världens mest hälsosamma barn – här är deras trick
Mest läst i kategorin
Så vad gör japanerna som skiljer sig från resten av världen?
Redan 1896 myntade den banbrytande läkaren och apotekaren Sagen Ishizuka en japansk filosofi som kallas ”shokuiku”, skriver Cnbc. Begreppet kommer från de två orden ”äta” och ”odla.”
Shokuiku uppmuntrar föräldrar och skolor att lära barn var maten kommer ifrån och hur den påverkar vårt sinne och vår kropp. Konceptet är en del av Japans kultur och en stor anledning till att landet har världens friskaste barn.
1. De börjar med shokuiku tidigt
Japanska läkare uppmuntrar ofta blivande mammor att äta utifrån den välbalanserade modellen ”ichujū-sansai.” Det innebär att måltiden är centrerad kring en skål med ris och misosoppa, tillsammans med en proteinbaserad del och två vegetariska tillbehör som sjögräs eller svamp. Allt för att få i sig tillräckligt med vitaminer, mineraler och fibrer.
2005 stiftade den japanska regeringen en lag “Basic Act on Shokuiku” för att göra konceptet obligatoriskt i landet.
Ju äldre barnen blir desto mer lär de sig om hälsosamma matvanor. På vissa förskolor får barnen skörda grönsakerna som de sedan äter till lunch. I grundskolan lär de sig om gårdar som producerar grönsaker, fisk och andra råvaror.
2. De uppmuntrar snack om bentolådan
Över 95 procent Japans grundskolor och högstadieskolor har skollunch. Måltiderna planeras av nutritionister och eleverna deltar aktivt vid lunchserveringen. Även många av landets förskolor serverar lunch.
Däremot kan hemlagade luncher, så kallade bentolådor, främja shokuiku. Bento är en japansk matlåda som är uppdelad i olika fack. Förskolelärare ber barnen att prata om vad som finns i varandras bentolådor för att uppmuntra barn att prova ny mat och göra lunchen njutbar.
I bentolådorna får barnen ofta lokala, färska råvaror som ugnsbakad torsk med majs och bok choy, minestronesoppa och en tetra med mjölk.
3. De lagar och fryser in är det är säsong
Japanska Yuko Tamura, chefredaktör för tidningen Japonica och mamma till en dotter skriver i Cnbc att hon har förenklat sin matlagning till vardags genom att tillaga hemmagjorda pickles och frysa in grönsaker och frukter i omgångar.
På så sätt kan hon alltid laga näringsrika luncher till sin dotter, även när det inte finns färska råvaror i säsong.
4. De väljer vatten eller te framför läsk
Yuko Tamura berättar att hon tidigt introducerade sin dotter till kornte, som är en mineralrik dryck utan koffein och populär bland japaner. Det är ett bra alternativ till sockrade teer och smaksatta drycker.
Genom att göra smoothies med färsk frukt och yoghurt implementerar hon shokuiku hemma. De pratar om hur frukten växter och var den kommer ifrån.
Läs mer: Husdjuret vi älskar allra mest
Skribent och researcher
Skribent och researcher