Att stå på fast mark är viktigt både i närings- och friluftslivet. Nu finns en ny fara, åtminstone på vintern. Här är vad du ska se upp med.
Se upp – nu är isen tunnare också


Mest läst i kategorin
På Dagens PS börs- och finanssidor kunde vi i går läsa om hur Morningstars portföljstrateg varnar för sju investeringar.
De är inte värda dina pengar och står inte på fast mark eller annat stabilt underlag, varnade skribenten.
Texten illustrerades med en vinterbild (du ser den ovan här) över skridskoåkande svenskar med skylten ”Varning för svag is” i förgrunden.
Det är en varning som kräver uppföljning.
Nu kommer nämligen beskedet att man inte bara i allmänhet behöver se upp för svaga isar utan att sjöarnas isar blir allt svagare i Sverige.
”Strukturen på isen spelar roll för säkerheten. Under de senaste 50 åren har bräcklig is av frusen slask eller snö blivit vanligare på svenska sjöar”, skriver forskning.se.
Tunnare och svagare
Det är forskare vid Göteborgs och Uppsala universitet som i en studie kommit fram till att den skandinaviska sjöisen blivit både tunnare och svagare på senare år.
Forskarna har analyserat isar på 21 svenska sjöar och kommit fram till att isens tjocklek minskat med i snitt 0,22 centimeter per år under de senaste fem decennierna.
Dessutom har kvalitén och därmed bärigheten på istäcket försämrats.
”Sjöisensstruktur förändras snabbt i en varmare värld. År 2023 hade nio av de undersökta sjöarna blivit osäkra för skridskoåkare, vinterfiskare och andra som är beroende av frusna sjöar”, säger Mark Peternell, forskare i strukturgeologi vid Göteborgs universitet.
”Det beror främst på att lufttemperaturen växlar mer under vintern än förut”, förklarar han.
Senaste nytt
Kortare cykler för isen
Långa ihållande perioder med minusgrader i luften blir allt mer sällsynt i stora delar av Sverige.
Klimatförändringarna har bidragit till att frys- och töcyklerna kommer oftare.
Forskarstudien visar ett tydligt samband mellan antal dagar med lufttemperatur över fryspunkten och hur tjockleken på kärnisen minskar.
Kärnisen är den starkaste och säkraste typen av is som bildas när vattnet i sjön fryser till is under ihållande kyla.
Varma dagar innebär att bildningen av kärnis störs och svagare vit is, med mer luftbubblor och föroreningar – så kallad stöpis, blir vanligare.
Snöfall förvärrar problemet ytterligare genom att snön isolerar isen och även bildar slask, som sedan fryser igen och blir stöpis.
Förändringen ger is som är betydligt svagare och lättare går sönder när den belastas. Det gäller även om den är ganska tjock.
”Det räcker alltså inte att bara mäta tjockleken. För den som ger sig ut på sjöisar är det avgörande att bedöma isens kvalitet”, säger Mark Peternell.
”Kärnis är stark och mörk, medan stöpis är grumlig och mycket svagare”, tipsar han.
Tio centimeter is – och Dagens PS
Issäkerhetsrådet och Sveriges snöskoterägares riksorganisation har en tumregel om att en säker kärnis för promenader eller skridsko bör vara minst tio centimeter och för snöskotrar 15 centimeter.
När det gäller de investeringsråd och placeringar vi inledde texten med, gäller även i fortsättningen att ett gott råd är att hålla sig till Dagens PS.
Då står du på fast mark. Oberoende av underlag.
Tung portföljstrateg varnar för sju investeringar. Dagens PS
Experten: Så kan du njuta av vintern. Dagens PS
Vinterns elpriser kan bli ännu värre. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Passa på att få 30% rabatt på alla produkter – från och med 24 mars till 2 april! Erbjudandet gäller på hela sortimentet, förutom refill deodorant. Missa inte chansen att fylla på din hudvårdsrutin med naturliga och ekologiska produkter.