Rött vin minskar risken för covid. Det visar en ny studie som nyligen utförts av ett forskarteam vid Shenzhen Kangning Hospital, rapporterar Wine Spectator.
Ny studie: Rött vin minskar risken för covid
Mest läst i kategorin
Nya rön om rött
Efter ännu ett år av pandemi, tycks blotta tanken på att fredagsglaset med châteauneuf-du-pape skulle kunna rädda dig från covidsmitta nästintill för bra för att vara sann.
Men faktum är att en ny studie som nyligen publicerades i tidskriften Frontiers in Nutrition tyder på det, skriver Wine Spectator. I studien undersökte ett kinesiskt forskarlag vid Shenzhen Kangning Hospital möjliga samband mellan alkoholkonsumtion, antalet covid-infektioner och dödlighet.
Senaste nytt
Vin bättre än öl och cider
Med utgångspunkt i data från forskningsprojektet U.K. Biobank Study analyserades hälso- och livsstilsinformation från närmare 500 000 britter. Man kunde då konstatera att de försökspersoner som drack ett till två glas rött vin om dagen löper 10 till 17 procents lägre risk att drabbas av covid än de som inte dricker.
De försökspersoner som drack vitt vin landade på 7 till 8 procents lägre risk, om de drack fem glas eller mindre per vecka. Detta kan jämföras med de som istället drack öl eller cider, som löpte en 28 procents högre risk att smittas av viruset.
Med det sagt understryker huvudförfattarna bakom studien att dokumentationen kring alkoholkonsumtionens biverkningar är omfattande. De menar också att låg till måttlig alkoholkonsumtion har en skyddande effekt medan hög alkoholkonsumtion är direkt skadlig, enligt Wine Spectator.
Kraftigt drickande, förhöjd risk
Efter att ha analyserat biobanksdata fann forskarna ingen signifikant skillnad i dödlighet i covid mellan försökspersoner som drack och de som avstod. Dock var skillnaderna i infektionsfrekvensen anmärkningsvärda.
Förutom de lägre risknivåerna för vindrickare, fann forskarteamet även att de personer som drack fem eller fler drinkar starksprit per vecka också löpte en högre risk för infektion. Kraftigt drickande förhöjer alltså riskerna.
En studie som denna tittar på korrelation, inte orsakssamband. Det är därför oklart varför rödvinsdrickaren har en lägre infektionsfrekvens än övriga. Här kan möjligen andra faktorer spela in. Kanske tränar de som föredrar rödvin mer, äter mer näringsrikt eller vaccinerar sig mer frekvent än övriga.
Fler studier efterfrågas
Författarna bakom studien nämner även att de specifika resultaten för det röda vinet kan ha att göra med de unika föreningar som skiljer det från andra drycker. Däribland de höga halterna av det organiska ämnet polyfenol, som bland annat verkar gynnsamt på högt blodtryck och minskar inflammationer, enligt Wine Spectator.
Avslutningsvis erkänner forskarna även att studien har begränsningar. Den data från U.K. Biobank som studien bygger på är inriktad på personer som är 49 år eller äldre.
Som tillägg till det samlades all data in före pandemin. Om dryckesvanorna förändrats sedan dess har således inte registrerats. Av det skälet efterlyser författarna ytterligare studier.
Läs även: Världens största privatsamling såld för 4,5 miljoner dollar (Dagens PS]
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.