Pommes frites är mänsklighetens bästa kompromiss. Enkla men geniala, nyttiga men ändå lite syndiga, perfekta både till oxfilé och bakfylleburgare. Och nu när airfryern gjort entré i var mans kök behöver du varken storkök eller stinkande fritös för att få till den där perfekta balansen mellan frasig yta och smältande inre. Det är faktiskt enklare …
En ny global studie med överviktiga slår hål på den seglivade myten om den lata tjockisen. Forskare har nu visat att människor världen över – från jägare i Tanzania till kontorsarbetare i Stockholm – förbrukar ungefär lika mycket energi varje dag. Skillnaden sitter inte i soffan, utan i skafferiet. Fetma handlar mindre om brist på …
Du kan köpa dyra kosttillskott, gå på yoga-retreats i Portugal och träna som David Beckham. Men om du vill ha lång livslängd så ät inte frukost för sent. Du kan ändå förlora några år av ditt liv. Det menar forskare från Harvard och Manchester som har följt tusentals britter i mer än 20 år. Studien …
På lördag, kanelbullens dag, väntas svenskarna sätta i sig närmare tio miljoner bullar. Men var i Stockholm får du mest bulle för pengarna? Vi vet redan att du kan hitta Stockholms bästa kanelbulle på Socker Sucker. Goda bullar finns även på Stockholm 1897, K-märkt, Gateau och Pelle och Maries Brödbutik, Vattenverket. Men smaken är inte …
Det finns mattrender som går att förstå. Avokadomackan gav åtminstone en bildvänlig start på dagen. Havremjölken räddade klimatångesten för cappuccinosörplarna. Men salt från Himalaya. Varför ska till och med de små vita kristallerna på köksbordet bli en statussymbol. Enligt Ilse Rauhaniemi, chefsläkare på finska Terveystalo och intervjuad i Ilta-Sanomat, är hela hypen kring trendiga salter …
Få saker är lika laddade som frukosten. Är du en havregrynsätare som mår bra av att tugga långsamt? Eller en smygande Nutellamacka-typ som sedan skyller på ”stressad morgon”? Oavsett vem du är kan det vara läge att se över tallriken. Enligt Berlingske och näringsrådgivaren Cecilie Sandvad får vi faktiskt hälften av vår energi från ultraprosesserad …
Älskare av fredagsmyset kan andas ut. Efter ett år av rekordpriser visar kakaomarknaden äntligen tecken på ljusare tider. Bloomberg rapporterar att produktionen nu ser ut att överstiga efterfrågan och att priserna på sikt kan sjunka. Med andra ord: fredagsmyset kan bli billigare igen. Kakaokrisen som blev en chock För bara några månader sedan kostade en …
Från illegala pannor i 1800-talets Skottland till Beyoncé och svensk whisky på export. Historien om hur kvinnor tog plats i en av världens mest traditionsbundna branscher är lika smakrik som en rökig Islay. Kvinnors roll i destilleriverksamhet har historiska rötter. Många av de tidigaste whiskyberedningarna i Skottland gjordes i hemmen där kvinnor hanterade jäsning, övervakade …
Det finns få saker i livet som är så universella som stekta ägg. I barndomen var det söndagslyx, på hostlet i Barcelona en nödproviant och hemma i köket i Stockholm en snabb frukost innan tunnelbanan. Men nu visar det sig att man kan göra underverk med en enkel burk tomatpuré. Hemligheten ligger i tomatpurén Vi …
Slarvar du med din middag? Då behöver du åtminstone inte känna dig ensam. Hälften av svenskarna tar sig vidare med pasta och halvfabrikat. Det är Ica som låtit Verian göra en undersökning om våra vardagsvanor när det gäller mat. Det är visserligen en undersökning lika mager som våra matvanor verkar vara, med 1 034 svarande och …
Kanelbullens dag närmar sig och nu är Stockholms kanelbullekungakrona utsedd. 32 bullar blindtestades av en jury på 20 personer – från foodies till proffsbakare – och vinnaren tog hem det hela på både stilpoäng och smak. 32 bullar in i ugnen, Stockholms bästa kanelbulle ut Varje år radar Thatsup upp de bästa bullarna från stadens …
September är här och med den gyllene drycken plus snuva, halsont och en armé av förkylda kollegor som envisas med att ändå gå till jobbet. Samtidigt exploderar Instagram av bilder på en gul, rykande kopp. Golden milk. Eller gullmjölk. Eller gurkmejalatte om man vill vara helt ärlig. Det ser snyggt ut i flödet. Men fungerar …
Potatis är svenskarnas mest trogna följeslagare vid matbordet. Från Janssons frestelse till fredagstacos – ja, du läste rätt – finns det alltid en plats för vår favorit. Ändå gör vi samma misstag år efter år: vi låter knölarna ligga i plastpåsen på köksbänken tills de ser ut som en science fiction-prototyp. Men det finns hopp. …
Malmö är fullt av krogar men bara några få passar perfekt för en romantisk middag. Vi har letat upp de tio restaurangerna där maten, atmosfären och servicen skapar den rätta stämningen för två. Här är listan som gör nästa date night oförglömlig. Malmö är en av Sveriges bästa matstäder och få saker slår en riktigt …
Trött på samma gamla kaffe och smörgås varje morgon? Här är tio frukostar som inte bara smakar bättre, utan också håller dig mätt längre, gör dig piggare och ger en dos internationell känsla redan innan arbetsdagen börjar. Frukosten är dagens viktigaste mål. Det är också vår mest konservativa måltid. De flesta av oss äter samma …
En ny Harvardstudie visar att det inte är potatisen som är boven, utan fritösen och pommes frites. Kokt, bakad och mosad potatis kan till och med förlänga livet – men pommes frites ökar risken för typ 2-diabetes rejält. Pommes frites – den svarta fåret En ny amerikansk studie publicerad i BMJ visar att bakade, kokta …
Brödet och baguetten som en gång var symbolen för vardagslyx kostar nu bara tre kronor i butik. Resultatet är en gummiliknande limpa som får riktiga bagare att se rött – och kunderna att undra om det ens är värt att tugga. Billigt bröd som gummisnodd En hårddiskont i Frankrike säljer sin baguette för 0,29 euro, …
Vi älskar doften av nybakat i butiken, men allt i bake-off-hyllan är inte lika oskyldigt. Kanelbullen klarar sig fint till nästa dag, men pirogen kan förvandlas till en bakteriebomb redan efter några timmar. Experterna varnar: det här är fikabrödet du aldrig ska spara. Varför är pirogen så känslig Problemet stavas mikrobiologi. En pirog med fyllning …
Stopp pressen. Så reagerade en neurolog i CNN när han fick se den senaste forskningen om maten som skyddar både hjärta och hjärna. Dieten som länge varit känd för att hålla hjärtat i trim verkar också kunna skydda hjärnan mot demens. Mer olivolja, mindre snabbmat Medelhavskosten är egentligen inget nytt. Redan i årtionden har forskare …
På 1980-talet dök en ny dryck upp i de svenska kylskåpen. Den såg oskyldig ut, men visade sig bli en riktig folkhälsorevolution. Forskare kan nu visa att den som bytte till den nya varianten blev omkring tio procent friskare – och fick ett längre liv på köpet. En gång i tiden var Sverige ett land …
Det började som en segerfest i antikens Grekland och slutade som snabbmat och kebab i Berlin. På vägen tog resan omvägar via sultanernas picknickar, libanesiska migranter i Mexiko och hipsters i Los Angeles. Historien om köttet på spett är berättelsen om hur en enkel matlagningsidé blev ett globalt fenomen. Att trä en köttbit på ett …
Det finns få saker som dödar känslan i semesterhuset snabbare än att kliva in i hyrhuset och inse att det finns femton smörknivar men noll skärbrädor. Att laga mat på semestern kan vara kul – om du har med dig rätt grejer. Här är sju saker som förvandlar hyrköket från en mardröm till en kulinarisk …
Ingefära har länge varit kung i teet och wokpannan. Men nu visar forskningen att den kryddiga roten inte bara kittlar smaklökarna – den kan också hjälpa till att sänka kolesterolet och hålla hjärtat i form. Ett billigt knep i köket som kan vara lika effektivt som dyra apotekskurer. “Glöm blodtrycksmaskiner och kolesterolsänkande margariner – lösningen …
Att ta en påse färdigriven ost ur kyldisken känns som ett genidrag när middagen ska fixas på tio minuter. Pizza, pasta, gratäng – klart på ett kick. Men bekvämligheten har ett pris. Och det är varken kul för smaken eller hälsan. Därför klumpar sig inte påsens ost Den som någon gång rivit parmesan hemma vet …
Det är inte längre museer som Colosseum, Louvren eller Big Ben som får kamerorna att klicka och drar turister. Den nya turistmagneten stavas matbutiken. Här flockas resenärer för att dokumentera chipspåsar, läskburkar och lokala delikatesser – och resultatet blir miljoner visningar på TikTok. När chips blir kulturarv Enligt Skift.com, som följer globala resetrender, är det …
Vattenmelonsjuice är mer än en Instagramvänlig färgklick i glaset. Den är törstsläckande, fullproppad med vitaminer och kan till och med ge ditt hjärta en boost. Kort sagt – sommarens mest stilrena hälsodrink som gör att Aperol plötsligt känns som 2019. Vätskebalansen på topp Vattenmelon består till över 90 procent av vatten. En kopp tärnad melon …
”För några år sedan var det bara damer som åt som småfåglar. Nu är det alla som går på Ozempic.” Orden kommer från Dana Gunders, expert på matsvinn i USA. När var fjärde gäst lämnar halva tallriken orörd gäller det för restaurangerna att tänka om. Mini är det nya maxi På sportbaren Clinton Hall i …
De så kallade budgetpizzorna riktar sig mot en prismedveten lunchpublik och ska bryta Pizza Huts utdragna, negativa spiral. Priset på de senaste pizzorna till vrakpriser, en krispig och tunnare variant, är 5 dollar (knappt 48 kronor) och har lanserats på onsdagen av kedjan ”Crafted Flatzz” med förhoppningen att råda bot på Pizza Huts prisproblem, berättar …
Franska delikatesser i all ära – men just nu finns rapporter som får ostarna att se lite mindre aptitliga ut. Listeria nämns som misstänkt bov, men ännu finns inga officiella bekräftelser på ett stort utbrott i Sverige. Däremot har flera europeiska medier rapporterat om en möjlig koppling till franska ostar. Rykten och rapporter i omlopp …
Glöm dyra hälsoshots och pulver från nätet. Med bara tre ingredienser kan du koka ihop superjuicen hemma som både smakar gott och enligt forskningen kan bidra till lägre blodtryck – perfekt att ha i kylen för både vardag och weekend. Hälsodrycken som gör läkare nöjda Tranbärsjuice har länge haft ett gott rykte när det gäller …
Norrmännen är kända för tre saker: olja, skidåkning och sitt kopiösa drickande av kaffe. Fyra koppar om dagen är snittet enligt Norsk Kaffeinformation. Men nu riskerar en av dessa koppar att bli den sista. Kaffet blev för starkt Det norska Livsmedelsverket, Mattilsynet, har beordrat återkallelse av det populära specialkaffet Kamwenja. Skälet? Tester visade spår av …
Sushi och thaimat har länge haft hälsostämpel i Sverige. Men nya blodsockermätningar visar att den såsdränkta laxrullen kan få kurvan att skjuta i höjden mer än en bit prinsesstårta. Resultatet: toppar, dippar och en ofrivillig tupplur på eftermiddagsmötet. Det nya hälsotricket stavas glukossensorer. Små klisterlappar på armen som visar hur maten på tallriken skickar ditt …
Du öppnar kylskåpet och hittar en bit kött som sett bättre dagar. Datumet har passerat, doften är tveksam och frågan är: ska du våga eller slänga? Experterna menar att rätt temperatur och lite köksdisciplin kan göra skillnaden mellan en perfekt middag och en kväll på akuten. Farliga bakterier gillar värme – inte kyla Enligt Solveig …
Tre ingredienser. Inte fyra. Och absolut ingen grädde. Det är domen från Rom efter att matsajten Good Food publicerat sin version av pastaklassikern cacio e pepe – med parmesan, smör och löften om att allt går på under tio minuter. Pastaskandalen som kokade över Cacio e pepe är en av Roms mest minimalistiska stoltheter. Pasta, …
Tomater kan vara röda, saftiga och somriga – och ändå smaka… meh. Hemligheten ligger i att byta ut den gamla standardkryddan mot något som ger syra, fräschör och ett helt nytt djup. Tomaten – sommarens diva Tomater är kökets Beyoncé – röda, saftiga och alltid i centrum. Men även en diva kan behöva en bra …
Potatisen har inte bara vunnit en plats på våra tallrikar – den har i många avseenden räddat svenska folksjälen. Hur? Jo, med hjälp av en vild tomat, en envis vetenskapsdam och en mycket hungrig befolkning. Från vild tomat till vildtillväxt För nio miljoner år sedan inträffade ett slags biologiskt blinddate. En tomatliknande växt träffade en …
Att äta sig igenom Roms historiska centrum är som att bläddra i en blek kokbok på engelska. Men bara några hållplatser bort väntar en annan stad – en där romarna själva äter, dricker och lever. Här är några ställen som bevisar att pastans framtid inte ligger bland gladiatorhjälmar i plast. Centocelle: Inälvor och champagne Menabò …
Soberish-trenden sköljer in över Sverige som ett nytvättat vitt lakan. Att dricka lagom, typ två glas vin – inte sluta helt – är det nya idealet, och plötsligt känns två glas vin som höjden av sofistikerad självkontroll. Forskare, influencers och läkare som alla säger samma sak: mindre vin, mer glow. Ett glas vin är det …
Det låter som en scen ur en sketch på Saturday Night Live. Men det är faktiskt på riktigt: bröstmjölksglass. I USA har barnproduktsföretaget Frida och glassfabriken OddFellows i Brooklyn lanserat en ny smak: bröstmjölk. Ja, du läste rätt. Bröstmjölk. Men innan du börjar fundera på vem som har donerat – nej, det är inte riktig …
Importerade kräftor från Spanien och Kina kan i vissa fall innehålla mindre mängder av PFAS än de svenska. Kräftor från Vättern är de som kan ha högst värden av de farliga ämnena. I vissa svenska kräftor finns det i dag större mängder av giftiga PFAS-ämnen. Enligt Livsmedelsverket kan det i vissa fall också finnas mer …
I höst byter Coca-Cola i USA ut sin omstridda majssirap mot inhemskt rörsocker. Denna “hälsoreform” har firats av Donald Trump och Robert F. Kennedy Jr. som en seger för deras initiativ Make America Healthy Again – MAHA. Men experter menar att bytet mest liknar att sätta filter på en cigarett. Ny förpackning – samma gamla …
”Smakar tvål!” – vi analyserar världens mest kontroversiella ört En liten grön ört har splittrat så många familjer. Vissa gråter av lycka när de får den gröna kryddan på sin ramen. Andra gråter av förtvivlan. Och kräver att servitören omedelbart skickar ut maten till kocken. Välkommen till den stora korianderkonflikten – ett av vår tids …
Perfect Weekend reder ut varför svarta vinbär var bannlysta i USA i nästan 100 år – och varför de nu hyllas som Skandinaviens mest underskattade superfood. Från förbjuden frukt till hälsobomb I Sverige är svarta vinbär något vi helst dricker i saftform som barn eller ignorerar helt i trädgården. I Skandinavien älskar man dem lite …
Hur det ser ut har vi väl koll på, men hur smakar och doftar egentligen Sverige? Nu har Ica kartlagt det och låtit svenskarna uttala sig. Denna sommar, som rullar på för fullt, berättar Ica att man kartlagt vilka smaker som svenskar tycker representerar vårt land bäst. Högst upp på topplistan: rotfrukter, vilda bär och …
Det är knaprigt, salt och totalt ohälsosamt – men chips har tagit över britternas hjärtan, kylskåp och pubbufféer. Även i Sverige ökar konsumtionen snabbt – särskilt på fredagar. I Perfect Weekend berättar vi hur en fettindränkt potatisskiva blev Storbritanniens mest älskade rätt. Ja, de äter faktiskt 10 miljarder chipspåsar om året. Från mandolinsnittskt vredesutbrott till …
Den här trerättersmenyn med pesto är ett kärleksbrev till sommaren – med grönsaker i huvudrollen, smaker från Provence och ett efterrättstrick du kommer använda hela juli. Och visste du att svenskar äter mest pesto i Norden? Sommarmat utan krångel – och utan ugn. Den amerikanske stjärnkocken och matjournalisten David Tanis levererar en Perfect Weekend-meny i …
Croque Monsieur är inte bara en toast. Det är en varm omfamning från Paris, ett manifest i Gruyère och ett bevis på att smör löser fler problem än terapi. Perfect Weekend hyllar mackan som tar dig från måndagsångest till fransk bistro på tre tuggor. Frukost, lunch eller nattamat? Det finns toast – och så finns …
En antioxidant i dyra röda viner pekas nu ut som möjlig bov bakom din värsta huvudvärk – alltså inte baksmälla, utan vetenskaplig vedergällning. Forskare menar att de exklusiva flaskorna med vin kan vara giftigare för hjärnan än den gamla hederliga boxen från bolaget. Perfect Weekend undersöker hur Cabernet blev en kemisk krigsförklaring mot känsliga hjärnor. …
Din gula vän är en svensk fruktslavs bästa dräng – tills de plötsligt är svarta, mosiga och luktar barnmatsburk från 1983. I Perfect Weekend reder vi ut hur du maxar livslängden på din gula följeslagare – och avslöjar varför kylskåpet är din värsta fiende. Etylen – din gula väns värsta (och bästa) vän Det är …
Perfect Weekend har sällan varit så fluffigt grön, söt och politisk. Från gamla kakbord i Småland till TikTok i Brooklyn – prinsesstårtan är plötsligt trendigaste desserten i USA. Från kungligt kokboksporfyr till TikTok-trend Det började med en fråga i San Francisco: “Såg du prinsesstårtan på nätet?” Plötsligt flockades kunder till Fillmore Bakery – och ville …
Perfect Weekend möter kändiskocken Isabella Morrone som byter Österlen mot Södermalm och en intim italiensk bistrodröm. Det är en comeback snarare än en revansch. När Isabella Morrone öppnar eget på Folkungagatan är det med en tydlig vilja att ta tillbaka förlorad tid – och visa vad hon vill och kan. Pandemin stängde drömmen på Österlen, …