Känner du dig trött på vintern och tycker du att det verkar om du behöver sova mer under den mörka delen av året än under andra årstider?
Vintertrött? Behöver du sova mer?
Mest läst i kategorin
Om du upplever att du behöver sova mer på vintern är du inte ensam, enligt forskning säger 34 procent vuxna amerikaner att de sover mer på vintern.
Sju till nio timmar
Raj Dasgupta, docent i klinisk medicin och biträdande programchef för internmedicin vid Huntington Memorial Hospital i Pasadena, Kalifornien, säger att de flesta vuxna behöver sova mellan sju och nio timmar per natt, oavsett hur mörkt eller kallt det är ute.
“Det är dock vanligt att man känner att man sover mer under vintern på grund av att vi förlorar en timmes dagsljus när vi går in i standardtid, vilket är förknippat med att mörkret börjar tidigt”, säger han till CNN.
Senaste nytt
Säsongsvariationer
Tills nyligen har effekten av säsongsvariationer på människors sömn setts som liten eller ingen, men i februari 2023 kom en studie som upptäckt någonting annat.
På St. Hedwig Hospital i Berlin genomgick 188 patienter sömnstudier och de sov i genomsnitt en timme längre på vintern än på sommaren.
Enligt studieförfattarna var det inte statistiskt signifikant, men studiedeltagarna fick 30 minuter mer REM-sömn under vintern.
Viktigt sömnstadium
REM-sömnen är en viktig del av sömncykeln som kännetecknas av mer drömmar samt snabbare puls och andning än i de andra sömnstadierna.
Raj Dasgupta säger att det är ett viktigt sömnstadium som hjälper minnet, koncentrationen, humörregleringen och immunfunktionen.
Önskan eller förekomst av mer sömn under vintern kan vara kopplat till hur ljuset skiftar under året, eller till de mentala och beteendemässiga förändringar det kan orsaka.
Bra att veta
När det blir mindre solljus ökar produktionen av melatonin. Det är ett hormon som reglerar våra cykler av sömn och vakenhet och som våra kroppar tillverkar.
“Våra kroppar får signaler från solen när det kommer till vår dygnsrytm, vilket betyder att när det är ljust ute tenderar vi att vara aktiva, men när solen går ned kan du ha en tendens att känna dig trött”, säger Raj Dasgupta till CNN.
Eftersom kroppen producerar melatonin tidigare på vintern menar Carleara Weiss, forskarassistent vid Centrum för omvårdnadsforskning vid University of University of Buffel, att det vore naturligt att anta att en frisk person också skulle behöva mer sömn på vintern.
Social jetlag?
Ljuset påverkar inte bara hur länge vi sover, det påverkar även kvaliteten på vår sömn.
“REM-sömn påverkas starkt av ljus och mörker, så när vi under vintermånaderna har mindre ljus, kommer kroppen i princip att överkompensera genom att ge mer REM-sömn”, säger Joshua Tal, klinisk psykolog specialiserad på sömnproblem, till CNN.
Experter menar att “social jetlag” också kan vara en anledning till att vi behöver mer sömn på vintern.
De menar att alla roliga, sena, nätter vi haft på sommaren kan göra att vi har svårt att somna på vintern eller känner att våra kroppar vill överkompensera med mer sömn.
Mer sömn kan hjälpa
Carleara Weiss, menar dock att människor ändå inte behöver någon vinterdvala, vi kan inte heller gå i ide på grund av våra yrkesmässiga och sociala skyldigheter.
Joshua Tal säger att vår dygnsrytm kan påverkas av att det är mindre ljus på vintern och lite mer sömn kan hjälpa dig.
Att börja jobba lite senare kan också hjälpa eftersom det är bra att vara ute när det är ljust. För att hjälpa kroppen att vakna under den mörka vintern är det viktigt att exponeras för dagsljus på morgonen.
Läs mer: Melankoli i mörkret – så får du ett ljusare sinne Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.