Vården ger allt fler råd till sina patienter. Frågan är varför. En ny studie visar att de flesta råd saknar faktastöd.
Vården: Goda råd eller gissningar?
Mest läst i kategorin
Vill du ha ett gott råd? Sluta lyssna på goda råd.
Lite förenklat och okej, lite överdrivet kan man säga så.
En ny studie från Göteborgs universitet konstaterar att vården ger allt fler råd till patienter om hur de kan få bättre hälsa – men att det oftast saknas vetenskapligt stöd för råden.
Forskarna understryker att de inte kritiserar innehållet i de råd patienterna får. Det är, tveklöst, bra att gå ned i vikt, sluta röka, äta bättre och motionera mer.
Däremot finns det inga bevisat att patienter ändrar sin livsstil av de råd de får, hävdar forskarna.
”Saknas forskning”
”Det saknas ofta forskning som visar att rådgivning till patienter får effekt. Sannolikt är det sällan som råden faktiskt hjälper människor”, säger Minna Johansson.
Hon är docent på Sahlgrenska akademin, allmänläkare och huvudförfattare till den nya studien.
Bakom densamma står ett internationellt forskarlag, som tidigare analyserat medicinska rekommendationer från National Institute for Health and Care Excellence i Storbritannien.
Det är en organisation som står bakom 379 rekommenderade råd och insatser vårdpersonal ska ge patienter med syftet att få dem att ändra livsstil.
Senaste nytt
Tre procent har faktastöd
I endast tre procent av fallen fann man vetenskapliga studier som kunde visa att råden har positiva effekter i praktiken.
Ytterligare 13 procent av råden har viss evidens men med svag säkerhet.
Forskarna har även gått igenom andra riktlinjer från inflytelserika institutioner i världen och konstaterar att de ofta överskattar den positiva effekten av råden och sällan tar hänsyn till nackdelar.
”Dyrt och ineffektivt”
”Det är både dyrt och ineffektivt att försöka förbättra folkhälsan genom att ge livsstilsråd till en person i taget. Sannolikt vore det bättre att lägga resurserna på samhällsinriktade interventioner som gör det lättare för oss alla att leva hälsosamt”, sammanfattar Minna Johansson.
Enligt studien skulle dagens vårdpersonal inte klara att ge alla råd som rekommenderas och samtidigt hinna upprätthålla övrig vård.
Forskarnas beräkningar säger att det i Storbritannien skulle behöva anställas fem gånger så många sjuksköterskor för att klara uppgiften.
Läs mer:
Globalt hälsoinitiativ vill att läkare ordinerar fysisk aktivitet. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.