En ny rapport visar att kvinnor mellan 40 och 60 år drabbas hårdare av klimakteriet än många trott och att vallningar långt ifrån är det vanligaste symtomet de lider av.
Vanligaste symtomet under klimakteriet – oväntat
Mest läst i kategorin
Åtta av tio kvinnor med klimakteriebesvär mår psykiskt sämre och av dem som mår sämre känner sig hälften deprimerade.
Womni, som arbetar med att förbättra kunskapen och vården för kvinnor i klimakteriet eller med PMS, har skrivit en rapport om klimakteriet.
Hela 41 000 kvinnor har deltagit i deras undersökning, som visar att försämring av den mentala hälsan är det vanligaste symtomet kvinnor upplever i klimakteriet.
Kvinnorna uppger i undersökningen att deras försämrade mentala hälsa i hög grad negativt påverkar deras livskvalitet.
Två av fem kvinnor beskriver en påtaglig känsla av stress och nästan lika många att de upplever humörsvängningar och mental utmattning, med försämrat minne och försämrad koncentration som följd.
Vallningar, som kanske är det mest kända symtomet i klimakteriet, kommer först på en sjunde plats av de tio mest upplevda symtomen, 48,7 procent av kvinnorna har det.
Ökade sjukskrivningar
Enligt Försäkringskassan är kvinnor i alla åldrar mer sjukskrivna än män och när kvinnor är 50–59 år är de allra mest sjukskrivna.
Under 2021 fick 14 procent av alla sysselsatta kvinnor och 8 procent av alla sysselsatta män i åldern 19 till 69 år sjukpenning.
Snittåldern för menopaus, alltså när menstruationerna upphör, är 52 år. Klimakteriet pågår cirka fem till tio år före och efter menopausen.
Trots att kvinnor är sjukskrivna allra mest under den tid vi kan förvänta oss att de är i klimakteriet, är kunskapen om klimakteriet låg.
Förutom att kvinnors sjukskrivningstal är nästan dubbelt så höga som mäns och får konsekvenser för livsinkomster och framtida pension, kämpar många för att hitta rätt vård och stöd under klimakteriet.
Senaste nytt
Kroppsliga förändringar
Sju av tio kvinnor upplever kroppsförändringar som inte bara påverkar självkänslan utan även ökar risken för följdsjukdomar.
I klimakteriet märker många kvinnor att deras hud förändras, de hormonella förändringarna kan göra att huden blir tunnare, torrare och mindre elastisk så att rynkor syns tydligare, den minskade elasticiteten kan också ge förstorade porer.
Förändringen i hormonnivåer kan även påverka hudens pigmentering och en del kan få mörka fläckar och en ojämn hudton, ofta i ansiktet.
Nivåerna av östrogen minskar under klimakteriet och det kan leda till ökat håravfall och tunnare hår.
Lägre östrogennivåer kan också göra att kvinnor går upp i vikt när de är i klimakteriet.
Ökad sjukdomsrisk
“Förutom påverkan på livskvalitet och personligt lidande är det inte farligt att ha klimakteriebesvär. Men vi vet också att låga östrogenvärden som inträffar i menopaus ökar vår risk för hjärt och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och benskörhet”, säger Elin Emanuelsson, marknad & kommunkationsansvarig på Womni i ett mejl till Dagens PS.
Benskörhet innebär att skelettet blir svagare och det ger ökad risk för benbrott.
Womnis chefsläkare Naomi Flamholc tycker att om du har symtom som påverkar din livskvalitet negativt, och inte har en medicinsk historia eller ärftlighet som innebär att du inte kan ta hormoner, kan du överväga att pröva en hormonbehandling med östrogen och gulkroppshormon för dina klimakteriebesvär.
Späckhuggare hjälper oss förstå klimakteriet
Av de över 6 000 däggdjursarter som lever i dag är det är bara vi människor och fem sorters tandvalar som genomgår det alla kvinnor upplever i 50-årsåldern.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Internet of Things – för en mer uppkopplad verksamhet!
Ta reda på mer om utvecklingen, framtidens möjligheter och lösningar med hjälp av Internet of Things.
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.