Dagens PS

Vanliga pålägg och tilltugg kopplas till demens

Har du mycket av de skadliga livsmedlen i din kyl?
Hur ser det ut med chark och annat som ökar risken för demens när du tittar i din kyl? (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 20 jan. 2025Publicerad: 20 jan. 2025

Kopplingen mellan kost och hjärnhälsa har länge diskuterats, men nu ger en ny stor studie tydliga varningssignaler. Högt intag av processat kött, som korv och bacon, kan öka risken för demens, visar forskning publicerad i Neurology.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Studien, som omfattade över 400 000 personer, undersökte hur kostvanor påverkar hjärnhälsan på lång sikt. Resultaten visar att personer som regelbundet äter processat kött löper en signifikant högre risk att utveckla demens jämfört med dem som äter lite eller inget alls.

Forskarna fann att för varje 25 gram processat kött som konsumerades dagligen – motsvarande en skiva bacon – ökade demensrisken med nio procent. Samtidigt kunde ingen tydlig koppling ses mellan intag av färskt rött kött och demens.

Chark kopplas till demens

“Baserat på dessa data ser vi att personer med högre intag av processat rött kött har en högre risk för demens, en högre risk för subjektiv kognitiv nedgång och sämre kognitiv funktion,” säger dr Daniel Wang vid Harvard som är en av personerna bakom studien i en intervju med New York Times.

Processat kött har sedan tidigare kopplats till ökad risk för hjärt-kärlsjukdom och vissa former av cancer. Att det nu även kan ha en negativ påverkan på hjärnan stärker argumenten för att minska konsumtionen.

Forskarna bakom studien pekar på att ämnen som bildas vid processning av kött kan ha skadliga effekter på hjärnans funktion. Bland annat lyfts nitriter och andra tillsatser fram som möjliga orsaker till att den som äter mer chark eller annat processat kött oftare drabbas av demens.

Balans i kosten viktig för hälsan

Trots de alarmerande resultaten menar forskarna att en balanserad kost är avgörande. De som konsumerade rött kött i obearbetad form visade ingen ökad risk för demens, vilket tyder på att det snarare är behandlingen av köttet än själva köttet som är problemet i just det här fallet.

Forskare rekommenderar därför att minska intaget av charkprodukter och istället fokusera på en kost rik på grönsaker, fisk, nötter och fullkorn – livsmedel som tidigare kopplats till en minskad risk för demens.

ANNONS

Läs även: Din diet duger – men detta ska du undvika. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS