En stickprovskontroll från det danska Livsmedelsverket visar att över hälften av 131 granskade företag har fuskat vid sin marknadsföring av sina kosttillskott.
Utbrett fusk: Kosttillskotten som lovar för mycket
![Fusk](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2025%2F02%2Fq4WW7iP7-Untitled-1200-x-600-px2.png&w=1200&q=75)
![Gabriella Lahti](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fdagensps.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2025%2F02%2FGabriella-Lahti-300x300.png&w=1200&q=75)
Mest läst i kategorin
Fusk gällande påståenden om hälsofördelar som kommer med vissa kosttillskott har upptäckts när det danska Livsmedelsverket, Fødevarestyrelsen, genomfört en omfattande marknadskontroll, skriver TV 2.
Missa inte: Omvända rådet: Kosttillskott du inte behöver. Dagens PS.
“Bra för humöret” – fri tolkning
I den färska rapporten visar det sig att 61 procent av de företag som granskats, brutit mot regelverket genom att använda vilseledande eller felaktiga påståenden om produkternas effekt.
De vanligaste överträdelserna gäller ospecifika hälsopåståenden, till exempel att ett tillskott är “bra för humöret”.
“Om ett kosttillskott till exempel beskrivs som ‘bra för humöret’, råder det ingen tvekan om att det är ett ospecifikt påstående som kan tolkas på hundra olika sätt”, säger Henrik Dammand Nielsen, avdelningschef för kemi- och livsmedelskvalitet vid Fødevarestyrelsen, till TV 2.
Av de 131 granskade företagen har 80 fått en varning, eller krävts på andra åtgärder, från myndigheten för att de brutit mot reglerna.
Svårtolkade regler leder till fusk
Avdelningschefen menar att en del av problemet handlar om att det kan vara svårt att veta vad som är tillåtet vid marknadsföring av kosttillskott, särskilt för mindre företag.
“Anledningen kan vara att det är svårt att förstå reglerna”, säger han till TV2, och fortsätter:
“Det kan också vara så att de använder hälsopåståenden, vilket inte är tillåtet för kosttillskott – det är trots allt ett läkemedel. Så det är en blandning av olika saker”, säger Henrik Dammand Nielsen.
Danska myndigheter kräver nu att företagen följer regelverket och att kontrollinsatserna skärps framöver.
Läs mer: Så många miljarder kostar stress och psykisk ohälsa. Realtid.