Svenskar vill gärna leva och äta hälsosamt, men det är ändå många som tröstäter på kvällarna, det visar en undersökning av kostvanor i Norden.
Tröstäter du på kvällarna? – Så här kan du sluta
Mest läst i kategorin
Enligt Michael Thorp, läkare och specialist i fysikalisk medicin och rehabilitering, innebär ofta tröstätande ohälsosamma livsmedel med mycket socker och fett.
“Det har en direkt påverkan på belöningssystemet i hjärnan och ger oss därför en bra känsla. Hjärnan tror att ‘du måste göra det här oftare'”, säger han i ett pressmeddelande.
Han förklarar att den typen av emotionellt ätande, att äta efter hur man känner, kan bli ett hinder för den som vill gå ned i vikt.
“Om kaloririk mat eller godis är lösningen varje gång du känner dig nere, upprörd, stressad eller för den delen bara uttråkad, då läggs kilona på snabbt, säger han i pressmeddelandet.
Undersökningen
Undersökningen gjordes med ett representativt urval av 4 026 respondenter i Norden som var mellan 18 och 74 år.
Den genomfördes i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Med 1 005 respondenter i Sverige är undersökningen representativ i de flesta län.
Undersökningen gjordes i januari i år av av YouGov, på uppdrag av Herbalife, och visar att skillnaden mellan vad vi vill göra och vad vi de facto gör är stor.
Enligt undersökningen vill hälften äta hälsosammare, men tre av tio erkänner att de ofta tröstäter. Samtidigt anser sig fyra av tio vara överviktiga.
Handlar om bröstmjölk
Michael Thorp har förståelse för att det kan vara lockande att tröstäta och belöna sig med någonting gott när vardagen känns tung, men han tror att tröstätande handlar om någonting djupare.
“Kalorierna i bröstmjölk kommer från fett, kolhydrater och lite protein. När livsmedelsindustrin vill göra något ‘gott’ blandar de ungefär lika mycket kalorier från kolhydrater och fett”, säger han i pressmeddelandet
Han förklarar att det är därför vi tar till chips och choklad när vi tröstäter, och inte morötter.
Ät regelbundet
Om sötsuget orsakar oönskad viktuppgång tycker han att det kan vara bra att titta på varför vi får det och han tror att oregelbundna måltider kan vara en orsak.
Skippar du exempelvis frukosten, kan kroppen signalera att den behöver mat hela dagen. Michael Thorp tycker att det är bra att alltid ha “nödmat” som frukt och nötter hemma, i stället för sötsaker.
Om du ändå får ett sötsug föreslår han att du stannar upp och känner efter om det är någonting annat som du egentligen behöver, eller som kan hjälpa dig att kontrollera dina känslor.
Han förklarar att när du tar med huvudet i beslutet att tröstäta tränar du på att göra medvetna val.
Begränsa tillgången
Det allra enklaste rådet för att undvika frestelser är dock att begränsa hur mycket godis du har hemma.
“Att köpa stora mängder läsk, godis eller chips bara för att det är på rea eller för att det blir billigare att köpa mycket är något att undvika om man blir lätt frestad”, säger han i pressmeddelandet.
Undersökningen visar också att tre av tio tror att deras partner tycker att de har en ohälsosam livsstil och att 17 procent håller sitt tröstätande hemligt och döljer, exempelvis, snabbmat för sin partner.
Michael Thorp tycker att det är bättre att vara ärlig.
“De flesta av oss klarar inte av en för asketisk livsstil, och att hålla saker gömda leder bara till dåligt samvete. Det kan få dig att tappa tron och motivationen på att du kan åstadkomma bestående förändringar i din livsstil, om du verkligen vill”, säger han i pressmeddelandet.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Kosten mot diabetes och viktökning Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.