Dagens PS

Trend av mindre stillasittande efter pandemin

Många svenskar rör sig mer nu än innan pandemin, det visar en ny undersökning.
Många svenskar rör sig mer nu än innan pandemin, det visar en ny undersökning. (Foto: If)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 aug. 2022Publicerad: 09 aug. 2022

En undersökning visar att många svenskar rör sig mer efter pandemin, men många riskerar att drabbas av negativa effekter av för mycket stillasittande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt den senaste Europabarometern är Sverige ett av de länder i Europa där befolkningen motionerar mest, men svenskar är också mycket mer stillasittande än människor i andra europeiska länder, det framgår av ett pressmeddelande.

Försäkringsbolaget If har gjort en undersökning som visar att cirka 20 procent av svenskarna rör sig mer nu än de gjorde under pandemin, bland 18–28-åringar och 25–34-åringar rör sig nästan 30 procent mer, men bland 65–74-åringar är det bara 12 procent som rör sig mer.

Alla behöver fysisk aktivitet

Folkhälsomyndigheten rekommenderar 2,5 till 5 timmars pulshöjande aktiviteter per vecka för personer i yrkesverksam ålder, och att vuxna bör begränsa den tid de spenderar med att sitta still.

En viktig del i rekommendationerna är att inte sitta still i långa perioder utan att bryta upp stillasittandet med någon form av rörelse, redan en liten ökning av vardagsmotionen gör positiv skillnad för kroppen.

“Mindre stillasittande bidrar till positiva hälsoeffekter som förbättrad sömn, ökad koncentration och kreativitet, ett bättre humör och faktiskt även bättre minne. Det ger också förbättrade värden på blodfetter, blodsocker och kolesterol. Med andra ord minskad risk för ohälsa och sjukdom”, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If, i pressmeddelandet.

Hälsoråd inför jobbhösten

Ta vara på tillfällen att röra på dig under dagen, att ta små rörelsepauser eller ändra ställning minskar risken att bli stel i kroppen. Den tid som den som jobbar hemifrån tjänar på att inte ta sig till jobbet, kan användas till att ta en promenad eller en joggingrunda.

En god kondition minskar risken för sjukdom och ohälsa så hitta sätt att få vardagsmotion, ta promenadmöten, cykla i stället för att ta bilen, stig av bussen en hållplats tidigare, ta trappan i stället för hissen.

ANNONS

Sist, men inte minst, ge dig själv tid för reflektion och återhämtning, både fysisk och mental.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Bara två minuters promenad kan sänka ditt blodsocker

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]