Dagens PS

Sverige i hälsotopp vid hemarbete i Skandinavien

Sverige
Tomas Hedlund
Tomas Hedlund
Uppdaterad: 26 maj 2021Publicerad: 26 maj 2021

Sverige ligger i topp i Skandinavien när det gäller hur vi mår efter hemarbete under pandemin. I Norden är det bara Finland som klarat sig bättre.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sverige är bäst i klassen när försäkringsbolaget, IF, granskat hur vi mår efter ett år av hemarbete. I Skandinavien är har svenskarna klarat sig bäst, medan våra grannar i väster, Norge och söder, Danmark mår sämst i mätningen.

Svenskarna har enligt undersökningen klarat sig bättre än norrmän och danskar, även om siffrorna inte är bra. 35 procent av svenskarna känner att de mår sämre än för ett år sedan. 46 procent rör sig mindre än tidigare och en tredjedel av de tillfrågade har gått upp i vikt. I undersökningen är också Finland med.

“Undersökningen visar att distansarbetet haft negativ effekt på många medarbetares hälsa. Det är allvarligt. Hälsoeffekterna syns tydligast i Norge och Danmark, som haft stränga restriktioner. Samtidigt har Finland klarat sig bäst genom perioden”, säger Beatrice Hamnström, expert på personförsäkringar på If.

Därför mår finländare bäst

Undersökningen visar på att Finland var snabba på att reagera på pandemin och satte direkt in hårda restriktioner, trots det mår de bättre än oss i Sverige. En av orsakerna är att finländare trivs med den sociala distanseringen. Enligt socialpsykologen Nelli Hankonen vid Helsingfors universitet, bidrar även finländarnas höga teknikmogna och tilliten till myndigheter till att de mår bäst i Norden.

Stor utvecklingspotential

Omställningen till hemarbete gick smidigt för de svenska arbetarna och digitala möten blev standard. Efter ett år med hemarbete finns det ett antal utmaningar att ta tag i, speciellt när det gäller folkhälsan. Bland annat lägga in mötesfria tider och pauser mellan möten. Det gäller också att kunna hitta en social lösning, då det är svårare att se hur någon mår när man inte är på samma arbetsplats.

“Svenska arbetsgivare måste se upp så att inte övergången till hemmakontor sker på bekostnad av medarbetarnas hälsa. De måste se till att medarbetarna har en god fysisk arbetsmiljö också i hemmet, och fortsätta att utveckla rutiner för goda mötesrutiner och en tydlig gränsdragning mellan arbetslivet och privatlivet”, säger Hamnström och fortsätter:

“De största utmaningarna är gemensamma för alla de nordiska länderna. Vi saknar våra kollegor, jobb och fritid flyter samman och vi saknar våra skrivbord och kontorsstolar. Det måste vi lösa när vi kommer ur pandemin”.

ANNONS
Påverkan av hälsan
Ökad eller minskad vikt
LandNegativaPositivaLandÖkatMinskat
Sverige35 procent30 procentSverige33 procent17 procent
Danmark44 procent16 procentDanmark37 procent11 procent
Norge42 procent20 procentNorge40 procent20 procent
Finland31 procent26 procentFinland31 procent13 procent


Läs mer:
Fler hälsoartiklar på

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS