Svenskar – världens mest ensamma folk? Nu har forskare analyserat frågeställningen. Svaret? Det är ja – och nej.
Svenskar – ensammast i världen?
Mest läst i kategorin
Det sägs relativt ofta att svenskarna ska vara världens mest ensamma folk. När forskarna får frågan blir svaret dock både ja och nej.
Ja – för att svenskarna oftare bor ensamma än vad man gör i andra länder.
Nej – för att vi inte känner oss mer ensamma än andra.
Hur man mäter ensamhet beror på hur man definierar begreppet, säger forskarna. Det konstaterar Filip Fors, sociolog i Umeå och expert på ensamhet.
Finns lite data
”Det finns ganska lite data som tyder på att vi är världens ensammaste folk”, säger han till Forskning.se.
”Och när man undersöker upplevelser av ensamhet är det egentligen tvärt om. Då är det väldigt få människor i de nordiska länderna som rapporterar att de känner sig ensamma.”
Det finns en europeisk studie, European Social Survey 2012, där 4,7 procent av svenskarna uppgav att de känner sig ensamma.
Detta kan jämföras med till exempel Portugal där 7,4 procent uppger att de känner sig ensamma. I Ryssland var siffran 14,9 procent.
Senaste nytt
Nöjda med relationer
Tittar man på hur nöjda vi är med våra sociala relationer ligger både Sverige och övriga Norden bra till.
I European Social Survey från 2016 och 2018 uppger svenskar en högre umgängesfrekvens än många andra länder, och en stor andel har en nära vän.
”Jag tror att ett skäl till att folk har bilden av att svenskar är ensammast kan vara att vi har en hög andel ensamboende jämfört med många andra länder. Men ensamboendet är bara ett av väldigt många olika mått på ensamhet”, analyserar Filip Fors.
Dryg tredjedel ensamhushåll
I Sverige är drygt 36 procent av alla hushåll ensamhushåll. En förklaring till den höga andelen ensamboende kan vara att unga flyttar hemifrån tidigt.
Men det är inte så att den som bor ensam nödvändigt känner sig ensam.
”När forskare mäter ensamhet är den vanligaste metoden enkäter där studiedeltagarna rapporter hur deras umgänge och sociala situation ser ut och där finns tänkbara felkällor. Skillnader i subjektiv ensamhet, mätt via självrapporterade ensamhetskänslor skulle jag vara lite försiktig med att dra för hårda slutsatser på”, förklarar Filip Fors.
Skillnad mellan grupper
Det finns skillnad mellan olika grupper i befolkningen, konstaterar Fors.
”Om man ska dra generella slutsatser, är män, låginkomsttagare, ensamstående och storstadsbor något mer ensamma än andra, men det varierar också lite beroende på vilket mått man utgår ifrån”, säger sociologen.
”Vi tog även med personlighetsegenskaper i analysen. Då var det överlag så att introverta personer och de med neurotiska personlighetsdrag hade en starkare koppling till ensamhet – både objektiv och subjektiv, något som också var känt från tidigare studier”.
Fakta: Olika typer av ensamhet
Objektiv ensamhet: Handlar om hur din sociala situation ser ut utifrån. Hur ofta du träffar vänner och familj. Ingår du i en social kontext utanför familj och arbete till exempel en bokcirkel, bor du ensam eller med andra?
Subjektiv ensamhet: Handlar om hur du själv känner kring sin sociala situation. Finns det sociala behov som inte möts eller som du önska, men inte finns. Det är möjligt att vara objektivt ensam men inte känna någon subjektiv ensamhet. Huruvida ensamheten är självvald eller inte, påverkar den upplevda ensamheten en hel del.
Romantisk/emotionell ensamhet: En önskan om en kärlekspartner, för tillhörighet och intimitet.
Existentiell ensamhet: Du upplever att du saknar någon att dela sina innersta tankar och känslor med. Du kan ha en stor vänskapskrets utan att känna djup tillit för någon av dem.
(Källa forskning.se)
Läs mer:
Ensamhet och ensam är inte alltid samma sak. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.