Artificiella sötningsmedel och sockerfria sötsaker är en av vår tids stora vattendelare. Vissa undviker det till varje pris – andra ser det som ett nyttigare alternativ till socker. Nya studier ger det ena lägret vatten på sin kvarn.
Ny studie: Så påverkas hjärnan av sötningsmedel


Mest läst i kategorin
Sötningsmedel – tillsatserna som gör det möjligt att skriva “inget tillsatt socker” på sötade drycker och godisbitar – har alltid varit kontroversiella.
För den sötsugna som vill slippa undan en del av kalorierna är det en skänk från ovan, medan andra varnar för hälsorisker och dåliga sidor.
En ny studie visar att sötningsmedel ger ökad aptit. Ett klart minus för den som valt sötningsmedel för att det skulle vara nyttigare.
Läs mer: Näringsforskaren: Här är de 3 värsta matfällorna. Dagens PS

Sötningsmedel har effekt på hjärnan
I den nya studien från University of Southern California har forskare undersökt hur sötningsmedlet sucralos påverkar hjärnan. Resultaten visar att personer som drack vatten med sucralos upplevde nästan 20 procent ökad aptit jämfört med när de drack vatten med vanligt socker.
“Sucralos aktiverar området i hjärnan som reglerar hunger, och den aktiveringen är i sin tur kopplad till ökad hungerkänsla”, säger studiens huvudförfattare Dr. Katie Page, docent i medicin vid USC:s Keck School of Medicine till CNN.
Senaste nytt
Förvirrande signaler till hjärnan
Forskarna tror att artificiella sötningsmedel förvirrar hjärnan genom att skicka signaler om sötma utan att leverera de kalorier som hjärnan förväntar sig.
När de utlovade kalorierna inte kommer kan hjärnan skicka ut signaler om att äta mer.
Detta kan bidra till Världshälsoorganisationen WHO:s råd från maj 2023, då man avrådde från att använda sötningsmedel för viktminskning.
FAKTA: Sucralos
- Är cirka 600 gånger sötare än vanligt socker
- I Europa känt som E955
- Finns i produkter som Candys, Splenda och andra sockerfria alternativ
- Den nya studien publicerades i tidskriften Nature Metabolism
Råd om sötningsmedel
Rekommendationerna kring användning av sötningsmedel är komplexa. Experterna uppmanar konsumenter att inte förlita sig på kalorifria sötningsmedel som ersättning för socker, utan istället försöka minska det totala intaget av sötningsmedel generellt.
“En verkligt hälsosam kost har lite tillsatt socker från början, och därmed inget socker att ‘ersätta’ med sucralos och liknande ämnen”, säger Dr. David Katz, specialist inom förebyggande medicin och grundare av True Health Initiative till CNN.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Framtida forskning viktig
Studien undersökte endast effekterna av sucralos och tittade inte på andra populära sötningsmedel som aspartam, acesulfam-K och natriumsackarin. Forskarna betonar därför vikten av fortsatta studier för att förstå hur olika typer av sötningsmedel påverkar vår hjärna och aptitreglering.
För den som vill minska sitt sockerintag rekommenderar experterna istället att gradvis vänja smaklökarna vid mindre sötma, precis som många har lyckats minska sitt saltintag.
Forskning har visat att smaklökarna anpassar sig och att mat som tidigare upplevts som god kan börja kännas för söt eller salt efter en tids minskat intag.
Läs mer: Ny studie: Du behöver inte stressa med protein direkt efter träning. News55
ANNONS

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Passa på att få 30% rabatt på alla produkter – från och med 24 mars till 2 april! Erbjudandet gäller på hela sortimentet, förutom refill deodorant. Missa inte chansen att fylla på din hudvårdsrutin med naturliga och ekologiska produkter.