Dagens PS

Studie: Morgonmänniskor är trögare

Morgonmänniska och nattuggla.
Blir man smartare av att sitta uppe länge? Det menar i alla fall en studie från ett brittiskt universitet. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 15 juli 2024Publicerad: 12 juli 2024

Föredrar du att sitta upp länge, snarare än att gå upp tidigt och fånga dagen? Då kan du skatta dig lycklig. Nattugglor är troligen smartare än morgonmänniskor, enligt en ny studie som undersökt saken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att gå upp tidigt är något av en dygd. Den som är uppe med tuppen brukar sällan vara sen att skryta om saken. Men en ny studie kan ge världens nattugglor något att vara malliga över – de är nämligen smartare än genomsnittet.

Studien, som omfattar 26 000 deltagare, visar att de som gärna stannar uppe länge får bättre resultat när man testat deras kognitiva förmåga, rapporterar News55.

Ny bild av nattugglor och morgonmänniskor

Bilden av att den som gillar att sitta uppe sent också har svårt att få saker gjorda kan behöva skissas om. Det har visat sig att sena nätter kan vara bra för vår hjärnkapacitet. Detta enligt en studie som sett att nattugglor kan vara skarpare än de som lägger sig tidigt.

Genom tester av 26 000 deltagares intelligens, reaktionsförmåga och minne har man undersökt hur sömnvanor påverkar hjärnans prestationsförmåga. Resultaten talar för att det lönar sig att skjuta upp läggdags till småtimmarna.

De som föredrar att somna sent och personerna som är någonstans mittemellan presterar bättre på testerna än de som går och lägger sig tidigt.

ANNONS

Senaste nytt

Experter: Döm inte ut morgonmänniskor

Det är förstås inte bara klockslaget som styr resultatet. En annan viktig faktor är hur länge sömnen varar, och generellt sammanstämmer längre sömn med bättre kognitiv förmåga.

“Medan det är viktigt att förstå och jobba med sina naturliga sömnpreferenser, så är det lika viktigt att komma ihåg att få tillräckligt med sömn – inte för mycket eller före lite. Det är avgörande för din hjärnas hälsa och förmåga”, säger doktor Raha West som ligger bakom studien till the Guardian.

ANNONS

Experter som har granskat studien menar att man ska vara försiktig med att dra slutsatser om morgon- och nattmänniskor utan att vidare studier har gjorts – man måste helt enkelt veta mer innan man kan säga något säkert.

ANNONS

Vill se ändrade regelverk

Forskarna bakom studien skulle vilja se ändrade regelverk som gör det möjligt för fler att anpassa sina vardagsliv runt deras sömnbehov.

Man menar att det både är hälsoskadligt och dåligt för folks prestationsförmåga när man tvingar de att sova på tider som inte passar de själva.

“Vi skulle vilja se regeländringar som gör det möjligt för befolkningen att förbättra sina rutiner kring sömn”, säger en av författarna bakom rapporten.

Läs mer: Så får du bättre sömn och bättre humör. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS