Dagens PS

Snus – lösning eller en rökfri nikotinfälla?

Rökningen minskar i Sverige och i takt med minskningen ökar användandet av snus
Rökningen minskar i Sverige och i takt med minskningen ökar användandet av snus. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 03 apr. 2024Publicerad: 22 jan. 2024

Sverige har slutat röka utan att sluta använda nikotin och folk debatterar om snus är orsaken till rökstoppet, eller om det ska ses som ett symptom.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Traditionellt snus tillverkas av tobak som fuktas, pastöriseras och smaksätts, i den modifierade versionen vitt snus används i stället växtfibrer för att leverera nikotinet, det skriver Bloomberg.

Båda typerna räknas som snus och många anser att snus, i alla dess former, är anledningen till att vi svenskar nästan har slutat röka.

Ett rökfritt land

Enligt Folkhgälsoguiden rökte endast 5,4 procent av befolkningen 2021, vilket är den lägsta nivån i hela Europa, fortsätter nedgången i samma takt hamnar vi under 5 procent någon gång i år.

Då kan vi utropa oss som ett rökfritt land. Vissa hävdar att den här framgången beror på effektivt beslutsfattande, medan andra menar att det handlar om snuset.

Snusandet har ökat mest bland personer under 45 år. Mellan 2018 och 2021 ökade andelen kvinnor som snusar från 4,5 procent till 8,1 procent, och andelen män från 17,8 procent till 20,7 procent.

I takt med att snusandet har ökat har rökningen minskat.

År 2004 rökte cirka 19 procent av kvinnorna och 14 procent av männen varje dag, år 2022 hade de siffrorna minskat med cirka två tredjedelar, bland annat med hjälp av ökad cigarettskatt och rökförbud på offentliga platser.

ANNONS

Senaste nytt

Nikotin är skadligt

ANNONS

Världen över försöker regeringar få folk att sluta röka och Sverige har blivit en kontroversiell fallstudie i hur det bäst kan göras.

Sveriges minskade rökvanor har väckt debatt om huruvida cigarettrökare ska uppmuntras till att byta ut cigaretter mot snus, e-cigaretter och upphettade tobaksprodukter, eller om de bara normaliserar ett beteende som är starkt beroendeframkallande och skadligt.

Även om nikotin inte är cancerframkallande kan det höja blodtrycket, bidra till hjärt-kärlsjukdomar samt förvärra hjärtproblem och andra hälsoproblem.

Vill tjäna pengar

Tobaksbolag håller koll på Sverige för att avgöra om de kan fortsätta tjäna pengar även när antalet rökare minskar.

Tobaksjätten Philip Morris köpte förra året Swedish Match, Sveriges största leverntör av snus, för 176 miljarder kronor.

Under de fyra veckorna fram till den 31 december ökade enligt Bloomberg Intelligence Swedish Match försäljning med 17 procent, jämfört med ett år tidigare.

Undantag för Sverige

För mer än 200 år sedan började bönder använda lössnus för att få i sig nikotin utan att behöva använda händerna och snus blev då en kulturell barometer.

ANNONS

När fler började röka cigaretter på 1950- och 1960-talen försvann vanan att snusa, men på 1970-talet när de dödliga riskerna med rökning blev mer allmänt kända gjorde snuset comeback.

Snuset är så viktigt i Sverige att inför folkomröstningen om EU-medlemskapet 1994 befriades vi från EU:s blocköverskridande snusförbud, ett förbud som fortfarande gäller.

Det är delvis tack vare det här undantaget som Sverige senare gick med i EU.

Rökfria produkter

Hälsomyndigheter oroar sig för det ökande snusandet medan de som vill att rökfria produkter blir stora på den globala marknaden är entusiastiska.

Nyligen sade British American Tobaccos verkställande direktör Tadeu Marroco att ungefär 100 miljoner människor, cirka 10 procent av världens rökare, redan använder icke brännbara nikotinprodukter.

Forskningsföretaget Insight Ace Analytic uppskattar att marknaden för närvarande är värd över 27 miljarder dollar, cirka 282,56 miljarder kronor.

Det kan jämföras med den globala cigarettmarknaden som är värd 900 miljarder dollar, cirka 9 418,83 miljarder kronor.

Läs mer: Färre använder tobak – trots industrins lobbying Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS