Dagens PS

Så upptäcker och undviker du det dolda sockret

Tillsatt socker finns i många av de bearbetade livsmedelsprodukter vi äter, så här tar du reda på hur mycket så du kan undvika det
Tillsatt socker finns i många av de bearbetade livsmedelsprodukter vi äter, så här tar du reda på hur mycket så du kan undvika det. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 jan. 2024Publicerad: 02 jan. 2024

En av de bästa hälsostrategierna inför det nya året är att minska mängden socker du äter, och det kan smyga sig in i vår kost på oväntade sätt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Du äter troligtvis för mycket socker eftersom det kan hamna på oväntade ställen i vår kost, men det finns strategier för att skära ned, det skriver Wall Street Journal.

Studier har funnit att dieter med mycket tillsatta sockerarter kan kopplas till högre risk för fetma och typ 2-diabetes, så det är värt ansträngningen.

USA har riktlinjer som säger att konsumtionen av tillsatt socker bör begränsas till 10 procent av de dagliga kalorierna.

Nordiska näringsrekommendationer, NNR 2023, säger att mindre än 10 procent av energin från mat och dryck bör komma från fritt socker.

American Heart Association rekommenderar att tillsatt socker bör begränsas till 6 procent av kalorierna, men enligt federal data får amerikaner i genomsnitt 13 procent av sina dagliga kalorier från tillsatta sockerarter.

Naturligt och tillsatt socker

Det finns en viktig skillnad mellan vanligt socker, honung och tillsatt socker som finns i bearbetade livsmedel, och det socker som finns naturligt i livsmedel som frukt och mejeriprodukter.

De livsmedel som naturligt innehåller socker ger näringsämnen som vi behöver, ett äpple innehåller socker, men även vatten, fibrer och näringsämnen.

Fritt socker är tillsatt socker som bara ger energi men saknar vitaminer, mineralämnen och kostfibrer, honung innehåller obetydliga mängder vitaminer och mineralämnen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Bröd och såser

De flesta vet att sådant som läsk, saft, godis, kakor, bullar och glass innehåller mycket socker och att det är bra att äta mindre sådant.

Men socker kan även finnas i bröd och såser, och den goda kaffedrycken du köper i butiken kan vara en riktig sockerbomb.

Många produkter som kanske inte smakar så sött, som fruktyoghurt, flingor och juice innehåller också fritt socker.

Här är några strategier från näringsforskare som kan hjälpa dig att minska mängden tillsatt socker i din kost.

Läs näringsdeklarationen

Nästan alla förpackade livsmedel har en ingrediensförteckning och en näringsdeklarationen, det skriver Livsmedelsverket.

Av ingrediensförteckningen framgår om en produkt innehåller socker men det finns mer än 50 olika namn på socker som används i livsmedel så det är svårt att känna till alla.

I näringsdeklarationen anges dock den totala mängden socker, både tillsatt socker och det som finns naturligt i livsmedlet. Under rubriken “Kolhydrater varav sockerarter” ser du den totala sockermängden.

ANNONS

Drick inte socker

Sockersötade drycker är den främsta källan till tillsatta sockerarter i USA och utgör 24 procent av amerikaners dagliga intag av tillsatt socker.

De flesta vet nog att läsk innehåller mycket socker, men det gör även många energidrycker, fruktdrycker och smoothies på flaska.

Den tredje största kälan till tillsatt socker är kaffe och te, därifrån kommer 11 procent av amerikanernas dagliga sockerintag.

Richard D. Mattes, professor i näringsvetenskap vid Purdue University i Indiana, säger att drycker, även de med tillsatt socker, inte mättar dig snabbt varför du dessutom kan dricka stora mängder.

Visualisera sockret

En tumregel är att 4 gram socker motsvarar cirka en tesked, 16 gram tillsatt socker i en yoghurt motsvarar alltså fyra teskedar. Fråga dig själv om du skulle tillsätta så mycket socker i din frukost.

Det kan också hjälpa att jämföra mängden tillsatt socker i olika märken av liknande livsmedel, istället för att köpa smaksatt yoghurt kan du exempelvis köpa naturell yoghurt och tillsätta frukt, kanel och vanilj.

Näringsfrorskare rekommenderar att du är uppmärksam med produkter som innehåller hälsopåståenden, de kan verka hälsosamma men kan vara laddade med socker.

ANNONS

Oväntade sockerkällor

En del livsmedel som inte verkar vara så söta kan innehålla överraskande mycket socker, som bröd, salladsdressing, ketchup och olika färdiga såser.

Salladsdressingar som marknadsförs som “låg fetthalt” kan ha mer socker tillsatt för att kompensera för smaken. Även jordnötssmör och mandelsmör kan innehålla tillsatt socker.

Justera portionsstorleken

Desserter, godis och kakor är den näst största källan till tillsatt socker i USA, därifrån kommer ungefär 19 procent av amerikanernas dagliga kalorier.

I stället för att äta efterrätt varje kväll kan du äta det en gång i veckan. Begränsa också hur mycket godis du äter.

Små knep kan också hjälpa, som att lägga några kakor på ett fat i stället för att äta dem direkt ur påsen.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Bevisat: 45 läskiga skäl att dra ned på socker

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS