Dagens PS

Så undviker du jämförelsefällan på nätet

Sociala medier
Jämför du dig mycket med andra på sociala medier? Du kanske du behöver ta en paus. (Bild: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 15 aug. 2022Publicerad: 15 aug. 2022

Människor är sociala varelser som gärna låter sig inspireras av andra. Inte minst via sociala medier som dagligen uppmärksammar oss på hur människor i vår omgivning lever, arbetar och semestrar. Här ger vår karriärcoach Nina Jansdotter sina bästa tips på hur du undviker jämförelsefällan och negativa tankar. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Låt avund bli din drivkraft

Att sukta efter det andra har kan lätt framkalla känslor av otillräcklighet. Framförallt kan det kännas dumt att ens tänka tanken när du betraktar någon annans semesterbilder eller nya anställning. Slappna av. Alla kan faktiskt känna så ibland.

Landar du återkommande i destruktiva tankemönster av det slaget kan det däremot vara klokt att titta lite närmare på vad de känslorna egentligen bottnar i.

Fundera även på vad det är som triggar dig de gånger du känner avund. Kanske grundar sig dina känslor på att du också skulle vilja ha och uppleva samma saker som personer du beundrar? Låt den känslan vägleda dig och ta dig närmare det du drömmer om, istället för att förbli negativ och stillastående.

ANNONS

Senaste nytt

Avfölj inlägg som sänker dig

Ta en ordentligt titt på dina sociala medier. Vet du med dig att du återkommande blir negativt triggad av en eller flera personer i ditt flöde finns det ingen anledning att följa dem.

Det gäller oavsett om du stör dig på deras till synes perfekta liv eller bekymmersfria tillvaro på arbetsplatsen. Att istället pausa eller avfölja ger dig mer utrymme och energi att låta dig inspireras av människor du tycker om.

Boosta personer som peppar dig

Lika lätt som det är avfölja någon när du känner dig missnöjd är det att gilla, kommentera och dela inlägg från personer som du upplever som autentiska i sin kommunikation på sociala medier. Hit hör transparenta människor som vågar bjuda på sig själva, även i sina sämsta ögonblick.

ANNONS

Kanske är det du? Att våga dela med sig av livets alla sidor skapar gemenskap och visar att du varken är felfri eller perfekt. Alla röster behövs på nätet och du är en del av den communityn.

Ta en paus från sociala medier

Att släppa allt vad sociala medier heter till förmån för ett möte irl med någon du tycker om kan verkligen göra gott.

Att stänga ned flödet och fokusera på dina arbetsuppgifter och möten, utan att snegla på mobilen gör dig dessutom mer närvarande och skärpt. Framförallt gör fysiska möten bortom tekniken mycket för din livskvalitet.

Ta inläggen med en nypa salt

En viktig aspekt när du betraktar andras liv på sociala medier är att göra så med kritiska glasögon. Det betyder att det du ser inte nödvändigtvis reflekterar verkligheten. För någon.

Tvärtom har de flesta inlägg och bilder som florerar på sociala medier troligen finslipats till perfektion. Det har vi alla gjort oss skyldiga till någon gång och det är faktiskt helt okej.

Ta hjälp av coach eller terapeut

Kommer du på dig själv med att ofta känna dig sämre än andra? Om dessa tankar förstärks när du scrollar i sociala medier, kan det vara idé att ta professionell hjälp.

ANNONS

Genom att exempelvis återbesöka din barndom eller uppväxt kan du få hjälp att finna nycklarna till din självkänsla och bygga upp den på nytt.

När du känner dig nöjd med dig själv och dina val är det också lättare att stå emot omgivningens förehavanden och prestationer.

Läs även: Skynda långsamt – gör karriär snabbare

Läs även: Så ställer du de rätta frågorna under arbetsintervjun

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS