Dagens PS

Så slappnar du av under semestern

Semester
Att varva ned infr ledigheten är svårt. Här kommer några råd på vägen. (Foto: Pixabay)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 26 juni 2023Publicerad: 26 juni 2023

På väg från hög stress till semestervila? Det är en tuff uppgift. Här ger psykologiforskaren Hanna Malmberg sina bästa tips på hur du bäst varvar ned inför och under semestern. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inte nog med att du ska gå från arbete till ledighet när semestern närmar sig. Det är dessutom så att tempot ofta skruvas upp ytterligare ett snäpp veckorna innan semestern, då allt ska avslutas och lösa ändar knytas ihop innan ledigheten.

Det förstärks av att många i Sverige går på semester vid ungefär samma tidpunkt, vilket gör att vi i sämsta fall stressar upp varandra.
Till stressen på jobbet kommer skolavslutningar, afterwork och semesterplanering, skriver forskning.se.

15 av 100 stressade

Enligt Folkhälsomyndighetens nationella befolkningsundersökning, ”Hälsa på lika villkor”, som släpptes i början av 2023, uppger 15 procent av yrkesverksamma personer att de känner sig ganska eller mycket stressade.

Så hur fungerar det då att jobba stenhårt för att sedan hinna återhämta sig under semestern?

“Vi klarar det oftast bra, förutsett att balansen i övrigt är god och arbetsbelastningen sett över året är okej, och att det handlar om den här begränsade perioden”, säger Hanna Malmberg Gavelin, lektor i psykologi vid Umeå universitet och psykolog vid stressrehabiliteringen i Region Västerbotten.

“Men har man en hög arbetsbelastning generellt så kan det vara svårt att varva ned under semestern och stressnivåerna kommer att öka snabbt igen då man kommer tillbaka”, tillägger hon.

ANNONS

Senaste nytt

Tar tid varva ned

Oberoende av allt annat måste man räkna med en övergångsperiod mellan stress och vila, påpekar hon.

ANNONS

“Om du går in i semestern med väldigt hög anspänningsnivå kommer du behöva ge hjärnan och kroppen en chans att varva ned, det är inget som man kan göra bara sådär. Det kan behövas en gradvis nedtrappning”, säger Hanna Malmberg Gavelin.

Hur lång nedtrappning som behövs är individuellt men man måste åtminstone räkna med några dygn.

“Om man måste jobba ända in i kaklet så måste man tänka att man får ägna början av semestern till den här nedtrappningen. Så att man inte kastar sig in i aktiviteter på semestern, utan behöver ett par dagar att landa och varva ned”.

Avsluta så du kan slappa

Samtidigt är det bra att avsluta saker innan semestern, påpekar hon.

“Om man har mycket ouppklarat när man går in i semestern så kan det hindra återhämtningen och det blir något som stressar upp en när man börjar arbeta igen”, säger Hanna Malmberg Gavelin.

Det är lika viktigt att planera för den första tiden efter semestern. Även i det skiftet krävs en övergång för att kroppen och hjärnan ska må bra, menar forskaren.

“Samma sak gäller där – gradvis nedtrappning, gradvis upptrappning. Det funkar inte att gå från 100 till 0 till 100. Det är individuellt hur man kan få ihop det, men försök tänka att du ska ha lite luft i schemat och inte direkt kasta dig in i möten, deadlines, undervisning”.

Inte bara semestern

ANNONS

Även om semestern är viktig för återhämtning får man ingen hållbar hälsa och välmående om man inte har en daglig och regelbunden återhämtning även under arbetsveckorna.

“Man kan inte tänka att man kan jobba järnet hela terminen och bara vila på semestern. Det funkar inte. Det är som att tänka att jag ska äta på helgen och sedan äter jag inte på hela veckan. Det är en övergående effekt, ska vi må bra så måste vi få det regelbundet”, säger Hanna Malmberg Gavelin.

Sömn och rörelse

Sömn är den viktigaste källan till återhämtning – men promenader eller någon annan fysisk aktivitet är också viktig, liksom att umgås med familj och vänner, vara ute i naturen eller lyssna på musik.

“Det finns ganska många grejer som kan vara återhämtande och det är individuellt vad som fungerar återhämtande för just mig. Men variationen är bra, att varva mellan vila och aktiv återhämtning”, säger Hanna Malmberg Gavelin.

Samtidigt handlar semester inte bara om att slappa, menar psykologiforskaren.

“Även under semestern kan det behövas planering och prioritering. Vi mår bra av att ha en balans mellan vilande återhämtning och aktiv återhämtning även under ledighet”, avslutar Hanna Malmberg Gavelin.

Vill du läsa de senaste nyheterna om hälsa och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Relaterade artiklar: 

ANNONS

Så mycket vatten ska du dricka i sommar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS