Dagens PS

Så påverkas dina ögon av skymning och solförmörkelse

Under en solförmörkelse och vid skymning, ser våra ögon färger på ett annorlunda sätt, det här är varför
Under en solförmörkelse och vid skymning, ser våra ögon färger på ett annorlunda sätt, det här är varför. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 apr. 2024Publicerad: 04 apr. 2024

Vid solförmörkelser förändras det sätt som dina ögon upplever färger, fluktuerande ljusnivåer ger nämligen en naturlig förändring i vår färguppfattning, det kallas Purkinje-effekten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För människors ögon är färger som röd och orange klara och levande i strakt ljus, men i svagt ljus blir dessa färger mörka och dämpade, det skriver Live Science.

Lila, blått och grönt är inte lika klara i starkt ljus, men i dämpat ljus blir de ljusare. När solljuset försvinner så snabbt som vid en total solförmörkelse kan det här fenomenet förstärkas så att det nästan känns surrealistiskt.

Solförmörkelse

Om fyra dagar, den 8 april, kommer en total solförmörkelse kunna ses runt norra Mexiko, sydöstra Kanada och i delar av 15 amerikanska stater.

I Sverige kan vi se partiella solförmörkelser den 29 mars 2025, den 12 augusti 2026, den 1 augusti 2027, den 12 juni 2029 och den 1 juni 2030, det skriver Astrokonsult.

Tyvärr kommer en total solförmörkelse inte kunna ses i Sverige förrän den 16 oktober 2126, så den som vill uppleva lila surrealism måste resa någon annanstans för att göra det.

Solförmörkelse
Den 8 april kommer en total solförmörkelse kunna ses i delar av Nordamerika. (Foto: Pexels)
ANNONS

Senaste nytt

Tappar och stavar

Uppfattningen av den färgförändring som kan ses vid en solförmörkelse härrör från ögonens specifika anatomi.

ANNONS

I ett ljusreaktivt lager av vävnad på det mänskliga ögats baksida, näthinnan, finns två typer av sinnesceller, tappar och stavar.

Tapparna finns i gula fläcken, i mitten på näthinnan, och ger fotopisk syn, det vill säga förmågan att se klart och uppfatta färger väl i upplysta miljöer.

Stavarna, som finns i de yttre kanterna av näthinnan, ger skotopisk syn, alltså förmågan att se i svagt ljus, men då med mycket mindre färg.

Den mesopiska perioden

Vid skumt ljus, som vid skymning eller solförmörkelse, hamnar våra ögon i mesopisk syn, som är ett mellanting mellan fotopisk och skotopisk syn där tapparna och stavarna samverkar.

Att både tapparna och stavarna är aktiva samtidigt vid skumma ljusförhållanden gör dock inte att vi får en superklar och färgstark syn.

Jay Neitz, professor i oftalmologi vid University of Washington, USA, förklarar att resultatet i stället blir ett slags hybridseende där våra ögon bara kan uppfatta vissa färger.

Det beror på att tappar och stavar inte har separata signalvägar in till hjärnan.

“Så information från dem båda konvergerar till samma uppsättning fibrer som är kopplade till våra hjärnor…, och vi får konkurrerande signaler i den mesopiska perioden”, säger Jay Neitz till Live Science.

ANNONS

Tre färger och cyan

Människors ögon har tre typer av tappar som kan urskilja rött, blått och grönt. Det är kombinationen av dessa tappar som gör att vi kan urskilja olika färger i fullt dagsljus.

Under den mesopiska perioden, alltså den period när tapparna och stavarna är aktiva samtidigt, förloras signalerna från röda tappar men signalerna från blå och gröna tappar kvarstår.

Det är därför som grönt och blått ser så levande ut i skymning och vid en solförmörkelse.

“På toppen av våra stavars känslighet finns en våglängd som ser ut som cyan eller havets färg. Det är färgen som verkligen tränger in och är förmodligen vackrast under (en solförmörkelse)”, säger Jay Neitz till Live Science.

Världens första transplantation av ett helt öga

I New York har kirurger utfört världens första transplantation av ett helt öga, det är dock inte säkert om mannen som fått det nya ögat kommer återfå synen.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]