Dagens PS

Så märker du om du har en hörselnedsättning

Musiken du lyssnar på i din smartphone kan nå upp i 105 till 110 decibel och kan på mindre än fem minuter orsaka hörselskador som ger hörselnedsättning
Musiken du lyssnar på i din smartphone kan nå upp i 105 till 110 decibel och kan på mindre än fem minuter orsaka hörselskador som ger hörselnedsättning. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 mars 2024Publicerad: 04 mars 2024

Hörselnedsättning kan komma gradvis, lite i taget, så att vi inte märker den utan i stället tror att det är något fel på tv:n om vi måste höja volymen hela tiden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jennifer Gonzalez, audionom vid Mayo Clinic i Phoenix, USA, säger att ett klassiskt symptom är känslan av att alla runt omkring plötsligt har börjat mumla, det skriver New York Times.

Hon hör ofta äldre patienter hävda att de hör bra men att alla runt dem bara behöver tala tydligare.

Presbyacusis, åldersrelaterad hörselnedsättning, är väldigt vanligt och drabbar ungefär 13 procent av alla vuxna i 50-årsåldern.

Det orsakas av degenerativa förändringar, främst i innerörat, som leder till förlust av hårceller i Cortis organ och av neuron i hörselnerven.

Hos personer över 70 tros presbyacusis ligga bakom 80 procent av hörselproblemen, enligt Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum.

Det går inte att förhindra, men det finns sätt att skydda din hörsel nu.

Svårt att hänga med

Enligt forskning väntar människor i genomsnitt tio år innan de får hjälp med hörselnedsättnming. När vi åldras påverkas dock vår allmänhälsa av hur väl vi hör.

Hörselnedsättning har kopplats till demens och depression, så det är viktigt att känna igen när det börjar.

ANNONS

Frank Lin, chef för Cochlear Center for Hearing and Public Health vid Johns Hopkins University, säger att en tidig signal är att du har svårt att höra konversationer när två eller fler personer pratar, eller att du kämpar med att förstå om det finns bakgrundsljud, som i en folkmassa.

ANNONS

Senaste nytt

Höga ljud försvinner först

Han förklarar att det också kan bli svårt att höra höga ljud, som barnröster, eftersom vi förlorar förmågan att höra höga frekvenser först.

Kelly Dwyer, chef för audiologi för Emory Healthcare i Atlanta, säger att det för det mesta är någon annan som märker det först och att de flesta patienter som kommer till henne säger att deras fru tror att de inte kan höra.

Om du börjar bli nervös för situationer där det kan bli svårare att höra är enligt henne ett annat varningstecken.

Buller försämrar hörseln

Om du rutinmässigt exponeras för buller kan din hörsel försämras, ett långvarigt ljud över 70 decibel kan skada hörseln, en siren tutar i cirka 120 decibel och en viskning är cirka 30 decibel.

Musik på en smartphone kan nå upp i 105 till 110 decibel och kan orsaka hörselskador på mindre än fem minuter.

“Tumregeln är att om du lyssnar med hörlurar, om någon annan kan höra något från det, så är det för högt”, säger Kelly Dwyer till New York Times.

ANNONS

Hörselskydd

Frank Lin säger att, vare sig du har en hörselnedsättning eller inte ska du inte använda gräsklippare, lövblåsare eller elverktyg utan hörselskydd.

Det är också bra att ha öronproppar i väskan om du hamnar i en bullrig miljö, och att ha öronproppar för musiker när du går på konsert.

Hörapparater har förbättrats avsevärt under det senaste decenniet.

“De har bättre teknik. De tjuter inte. De är inte stora och beiga”, säger Kelly Dwyer till New York Times, hon tillägger att vissa dessutom ansluter trådlöst till kompatibla Bluetooth-enheter, så att du kan svara i din telefon eller streama direkt till hörapparaten.

Hörapparater har visat sig sakta ned kognitiv försämring så det är bra för din hjärnas hälsa att använda dem när du behöver hjälp att höra.

Läs mer: Hörselnedsättning förbättras med ny regenerativ terapi Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]