Vaping är populärt på många håll i västvärlden. Tillverkarna riktar in sig på den enorma amerikanska marknaden – och det finns några smidiga sätt att lura tullmyndigheterna.
Så grundlurar vape-tillverkarna tullen
Mest läst i kategorin
I Kina har myndigheterna redan förbjudit e-cigaretter och vapingprodukter sedan de hotade landets statliga tobaksmonopol som kammar hem 200 miljarder dollar om året till regeringen.
Även andra länder vill göra det svårare för vapingprodukter att säljas. Hit hör Australien som inom kort vill rulla ut ett totalförbud.
USA är en jättemarknad för vaping
När de kinesiska tillverkarna stöter på motstånd inom sina egna gränser vänder de sig mot en annan jättemarknad – där landets ungdomar nobbar vanliga cigaretter för att istället röka alla möjliga smaker genom färgglada vapes.
Men även i USA har regeringen börjat rödlista kinesiska vapingprodukter.
Som vanligt finns det dock sätt att undvika tullverket, genom en någorlunda uppfinningsförmåga. Faktum är att de flesta e-cigaretter som kommer till USA från Kina inte ens deklareras som vapingprodukter.
De flesta produkterna kommer från kinesiska staden Shenzhen, och det handlar om en växande miljardbusiness.
Lurar tullen
Ofta står det “leksaker”, “batterier” eller “skor” på leveranserna som kommer in i USA för att undvika misstanker från tullmyndigheterna.
Trots att tillverkarna kan dra in över 30 procent i vinst på leveranserna fyller de ofta in lägre värde på varorna för att undvika stora skattesatser eller undvika skatt överhuvudtaget.
Kan inte konkurrera
Samtidigt kan de amerikanska producenterna inte konkurrera med billiga kinesiska e-cigaretter som hela tiden byter skepnader och smaker, och som vet exakt hur de ska locka de unga konsumenterna. Myndigheterna försöker motarbeta trenden, men det är som att leta efter en nål i en höstack genom de otaliga dagliga kinesiska leveranserna.
Kinas vapingmarknad är värd 28 miljarder dollar och den amerikanska exporten utgör 60 procent. Det är pengar som tillverkarna även fortsatt vill lägga beslag på, skriver Fortune.
“Det är ett opportunistiskt försök att generera intäkter snabbt med hjälp av den kapacitet som finns i Shenzhen”, säger Shane MacGuill, chefen för nikotinforskning för Euromonitor.
“Jag skulle gissa att långsiktighet inte är en del av det strategiska spelet här”.
Läs även:
Rökning skulle förbjudas – nu tvärvänder regeringen – Dagens PS
Storbritannien vill förbjuda rökning – då händer detta – Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.