Dagens PS

Så får du bättre sömn och bättre humör

Att sova ut håller även hjärnan ung visar en ny studie.
Att sova ut håller hjärnan ung visar en ny studie. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 20 feb. 2024Publicerad: 20 feb. 2024

Dålig sömn kan förvärra andra problem, som depression och ångest. Så här kan du få bättre sömn och ta ett första steg mot bättre humör.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den som lider av insomni, sömnlöshet, kan inte sova, antingen går det inte att somna, eller så blir sömnen upphackad av flera nattliga uppvaknanden, en del vaknar tidigt på morgonen och kan inte somna om.

Det är också vanligt att ha en blandning av alla tre sömnstörningar. Sömnlöshet är väldigt vanligt och nästan en miljon svenskar lider av det, skriver Internetpsykiatri.

Mental hälsa

New York Times skriver att sömnforskaren Aric Prather, vid University of California, San Francisco, USA, säger att hur människor upplever stress och negativa känslor förändras när de har svårt att sova.

Sömnproblem har en djupgående effekt på den mentala hälsan. En analys av 19 studier visar att sömnbrist försämrar förmågan att tänka klart och utföra vissa uppgifter, men har ännu större negativ inverkan på humöret.

I en undersökning gjord av amerikanska National Sleep Foundation, rapporterade hälften av dem som sov mindre än sju timmar varje vardag att de hade depressiva symptom.

Det finns viss forskning som indikerar att förlossningsdepression och ångest kan förebyggas med behandling av sömnlöshet.

Sömnen påverkar också vårt minne och sömnproblem kan, bland annat även öka risken att drabbas av stroke.

ANNONS

Senaste nytt

Kognitiv beteendeterapi

ANNONS

Vuxna behöver mellan sju och nio timmars sömn varje natt, barn och tonåringar behöver mer än så.

Om du tycker att du blivit mer otålig eller blir arg snabbt, har fler negativa tankar, svårare att hantera stress eller svårare att arbeta effektivt, eller om du känner dig mer orolig eller deprimerad, då är det dags att vidta åtgärder.

Det är viktigt att ha god sovhygien med dagliga vanor som främjar sömn, en läkare bör utesluta eventuella fysiska problem, som en sköldkörtelsjukdom eller restless legs-syndrom.

Studier har funnit att kognitiv beteendeterapi för sömnlöshet på lång sikt är mer effektivt än sömnmediciner, hela 80 procent av dem som provar det får förbättrad sömn.

Sjukdom och läkemedel

Den som lider av tillstånd som posttraumatiskt stressyndrom och bipolär sjukdom kan ha svårare att sova, vilket kan förvärra deras symtomen på psykisk ohälsa och göra det ännu svårare att sova bra.

Vissa läkemedel, exempelvis antidepressiva läkemedel, kan orsaka sömnlöshet.

Ramaswamy Viswanathan säger att om din sömnlöshet beror på din medicin ska du prata med din läkare om att byta till en annan, ta den tidigare på dagen eller sänka dosen.

Han är professor i psykiatri och beteendevetenskap vid State University of New York Downstate Health Sciences University och tillträdande president för American Psychiatric Association.

ANNONS

Sömnlöshet kan även drabba dem som inte lider av några psykiska sjukdomar, och när oro försämrar sömnen, försämrar sömnbristen humöret.

Negativa tankar

Den som hålls vaken på natten av negativa tankar kan skriva ned dem i en dagbok och sedan ändra dem till positiva tankar.

En tanke som “Tänk om jag aldrig kan somna igen?” kan bli ”Din kropp är gjord för att sova. Om du inte får tillräckligt med vila en natt kommer du få det så småningom”, det skriver New York Times.

Läs mer: Några tips till dig som vaknar flera timmar för tidigt Dagens PS

Läs mer: Vår sömn blir sämre med åldern – detta kan hjälpa Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]