Dagens PS

Pubar kan tvingas stänga tidigare

Pubtiderna kan begränsas i Storbritannien
Bekymmer på puben – men inte över öppettiderna. Här är det England-Spanien som fångar gästerna. Men öppettiderna framöver kan begränsas. (Foto: Scott Heppell/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 24 sep. 2024Publicerad: 24 sep. 2024

Den nya brittiska regeringen överväger att tvinga pubar och barer att begränsa sina öppettider, som ett led i arbetet mot alkoholskador.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ju mer lättillgänglig alkoholen är och ju mer tid människor har på sig för att dricka, desto mer alkohol dricks det.

Och ju mer alkohol som dricks, desto större blir mängden alkoholskador.

Det här är självklarheter, men ändå utlöser varje åtgärd för att motverka detta så självklara en rad protester och invändningar.

Så ock i Storbritannien, där regeringen som en punkt i arbetet mot alkoholens negativa effekter nu överväger att ”strama upp öppettiderna” för barer och pubar, som folkhälsominister Andrew Gwynne uttryckt saken, refererar The Telegraph.

Bättre folkhälsa

Gwynne har påpekat att det är en del i ansträngningarna för en bättre folkhälsa och för att motverka ”antisocialt beteende” av olika slag.

“Alkoholskador är ett av nyckelområdena: tillgången till alkohol, de skador som överkonsumtion leder till, våld i hemmet och annat”, konstaterar Gwynne.

Han menar även att en nedskärning av öppettiderna kan minska brottsligheten.

Samtidigt finns en ekonomisk sida av saken.

ANNONS

Professor Chris Witty konstaterade nyligen att om nuvarande trender fortsätter, kommer snart 60 procent av den nationella hälso- och sjukvårdsbudgeten att gå till sjukdomar och skador som kunde ha förhindrats, att jämföra med 40 procent i dag.

ANNONS

Senaste nytt

Fler åtgärder

Åtgärderna mot alkoholen kommer i ett paket med åtgärder mot fetma och för att minska fett, socker och salt i vardagsmaten med mera.

En annan idé – som vi sett sjösättas i Sverige utan problem – är att förbjuda rökning i pubarnas uterum, vilket nu i Storbritannien ses som en ”dödsstöt” för pubarna.

Statssekreterare Wes Streeting säger att ett skifte till förebyggande arbete i stället för behandling, är nyckeln till att undvika skattehöjningar och menar att det brittiska folket är berett att vidta åtgärder för att skydda sin hälsa.

Streeting leder en ny kommission under regeringen som ska förbättra den brittiska folkhälsan.

Tio år kortare liv

Chris Witty har konstaterat att kvinnor i fattiga områden i Storbritannien har en väntad livslängd på endast 70 år, att jämföra med 80 i mer välbärgade områden. I de fattigaste områden drabbas människor av ohälsa av olika slag redan vid 52 års ålder i snitt, enligt Witty.

Samtidigt har alkoholdödligheten ökat sedan 2019, konstaterar professorn.

ANNONS

“Vi välkomnar varje åtgärd från denna regering för att minska alkoholskadorna med hjälp av evidensbaserad politik som att ta itu med licenstider. Detta måste dock omfatta off-trade lokaler samt pubar och barer. Det är skandalöst att en flaska vodka fortfarande kan köpas klockan 02.00 på en bensinstation”, dundrar professor Ian Gilmore.

Läs mer:

Nu äter vi ute igen – men skippar puben. Dagens PS

Ölglaset hel- eller halvfullt – hela skillnaden? Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS