Efter nyår svämmar medierna över av tips på årets diet. LCHF, medelhavsdieten, 5:2 eller strikt kaloriräkning – och alla verkar fungera.
Professor: Din diet duger – men detta ska du undvika
Mest läst i kategorin
Men vad är det egentligen som gör att så många dieter ger resultat? Och varför slutar de ofta fungera i längden?
Vi har pratat med Robert Brummer, professor i klinisk nutrition för Örebro Universitet, för att reda ut vad som faktiskt spelar roll för viktnedgång – och varför det är viktigare att tänka på hälsan i stort än att stirra sig blind på vågen och jaga den bästa dieten.
Medvetenhet är nyckeln
Enligt Robert Brummer handlar viktnedgång mindre om vilken diet man väljer och mer om själva principen bakom dem.
“Det viktigaste är att man blir medveten om vad man äter. Normalt äter vi mer än vi tror – lite här och där under dagen – och det leder till viktuppgång. När vi följer en diet blir vi mer noggranna, och det är i sig en anledning till att de fungerar”, säger han.
Forskning visar att när människor tillfrågas om vad de har ätit, underskattar de ofta sitt kaloriintag. I många fall tror de att de borde ha gått ner i vikt, men i själva verket har de ökat i vikt.
“Det handlar inte om att vi ljuger eller fuskar, utan helt enkelt om att vi äter mer än vi tror”, säger Brummer.
Läs även: Bly och andra tungmetaller i svensk choklad: “Värre i ekologisk”. News55
Senaste nytt
Hälsa framför diet
Men han vill också lyfta bort fokus från vikten och att jaga den bästa dieten och istället betona hälsa i stort.
“Jag tycker inte att man ska fokusera så mycket på vikten utan tänka mer på hälsa i allmänhet – och då blir ofta en bieffekt att man går ner lite i vikt”, säger han.
Istället för att jaga kilon menar han att små, hållbara förändringar kan ha stor effekt.
“Försök att undvika socker, öka fiberintaget markant i alla dina måltider och ät inte för mycket rött kött. Då äter man hälsosamt, vilket kommer att märkas på en rad olika sätt – men oftast går man också ner i vikt över tid.”
Val av diet spelar mindre roll
Den biologiska grunden för viktförändring är enkel: äter du mer energi än du förbrukar går du upp i vikt, äter du mindre går du ner i vikt. Men vissa dieter kan göra det lättare att äta mindre.
“Protein är generellt mer mättande än kolhydrater, vilket gör det enklare att hålla sig till ett lägre kaloriintag. Fast föda ger också bättre mättnadskänsla än exempelvis soppor och juicer”, säger Brummer.
Det betyder att dieter som bygger på högre proteininnehåll eller minskat kolhydratintag kan ha en fördel genom att minska hungerkänslor. Men i slutändan handlar det om att skapa ett energiunderskott.
Jojo-bantning kan vara skadligt
Snabba resultat lockar, vilket är varför så många jagar den bästa dieten, men att pendla kraftigt i vikt kan vara en hälsorisk.
“Det finns en hel del forskning som pekar på att jojo-bantning inte är bra för kroppen. Stora svängningar i vikt kan påverka både metabolism och hälsa negativt. Det är bättre att gå ner i vikt över en längre tid än att göra radikala förändringar”, säger Brummer.
Vill man skapa långsiktiga resultat kan det därför vara klokt att undvika extrema dieter och istället fokusera på hållbara matvanor.
Läs även: Köttbrist? I så fall inte dietens fel. Dagens PS
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.