Ett piller om dagen är bra för magen. Åtminstone om det innehåller probiotika, eller hur var det nu? Det som kan sägas om forskningen kring goda bakterier är att den spretar och att mer behöver utrönas vad gäller hälsoeffekterna, skriver Svenska Dagbladet.
Probiotika – quick fix eller humbug?
Mest läst i kategorin
Mycket har skrivits om probiotika och dess positiva inverkan på såväl tarmflora som immunförsvar. Som ett led i det kryllar det av probiotikapreparat på marknaden som alla utlovar goda resultat och förväntas råda bot på stress- och ballongmagar.
Det som inte alltid framgår är dock att variationen är stor bland de olika probiotikastammarna, vilket gör att de inte nödvändigtvis har samma effekt för alla människor. Detsamma kan sägas om preparaten och tillskotten i hälsokosthyllan.
“Växer olika i olika kroppar”
Att probiotikas inverkan varierar menar bland andra Robert Brummer, professor i gastroenterologi och klinisk nutrition vid Örebro universitet, som säger till Svenska Dagbladet att det inte går att prata om probiotika i allmänna termer.
“Probiotika växer olika i olika kroppar. Så trots att det är samma bakterier, blir de ändå olika när de förökar sig i en kropp”, säger Brummer.
Detta sedan ett vanligt läkemedel bryts ner i tarmen medan probiotika förökar sig. Som tillägg till det kommer de olika stammarna med probiotika från olika platser, beroende på vilken kropp de verkar i.
De ska sedan passera genom tarmsystemet och utsättas för mag- och gallsyra, vilket alla bakterier inte överlever. Således är även mängden bakterier som krävs för att ge goda hälsoeffekter en fråga som kan diskuteras. En annan, om de faktiskt måste leva för att leverera.
Detta enligt Mia Phillipson, professor i fysiologi och cellbiologi vid Uppsala universitet
Senaste nytt
Allt inte kliniskt testat
Klarlagt är att till exempel inflammation kan förebyggas om och när rätt sorts bakterier väl når tarmarna, enligt Phillipson. Liknande forskning visar även att vissa probiotikastammar kan bidra till en bättre tarmhälsa, läka sår i tarmarna och även verka positivt på atopiska symtom som eksem.
Enstaka studier har också visat på att sjukdomar utanför tarmsystemet kan mildras vid användning av probiotika. Viktigt att komma ihåg är då att allt som florerar på marknaden inte testats kliniskt.
Komplement till en hälsosam livsstil
För dig som söker dig till probiotikapreparat kan det av det skälet vara bra att undersöka om tillskottet du tar föregåtts av just kliniska studier. Du bör också vara medveten om att de hälsoeffekter som utlovas inte nödvändigtvis fungerar på dig.
Som tidigare nämnt spelar även mängden bakterier in, liksom hur länge du använt dig av probiotika.
Ett sunt sätt att se på probiotikapreparat är därför att kan utgöra ett komplement till en hälsosam livsstil. Det betyder att de inte ersätta aspekter som motion, sömn och kost, eller att de är att betrakta som ett universalmedel, enligt Mia Phillipson.
Avslutningsvis behöver det forskas mer på området, skriver Svenska Dagbladet.
Läs även: 2021 fantastiskt år för läkemedelsbranschen
Läs även: Ny teknik för hornhinna hjälper snart blinda
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Internet of Things – för en mer uppkopplad verksamhet!
Ta reda på mer om utvecklingen, framtidens möjligheter och lösningar med hjälp av Internet of Things.
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.