En ny studie menar att tidpunkten du äter på kanske inte spelar någon roll när det kommer till viktminskning.
Periodisk fasta – så bra är det egentligen
Mest läst i kategorin
Forskare har tidigare slagit fast att fasta inte leder till några bestående hälsofördelar – tvärtom kan det vara farligt för hjärtat.
Nu kommer ytterligare en forskargrupp som ifrågasätter den populära periodiska fastan, något Newsweek skriver om.
Läs också: Periodisk fasta – fungerar det? Dagens PS
Kalorier över klockslag
En forskargrupp vid Johns Hopkins University har genomfört en studie som visar att mängden kalorier vi får i oss är mer avgörande för viktminskning än de specifika tidpunkterna vi äter på.
Studien, som inkluderade 41 vuxna med fetma och prediabetes, visade inga signifikanta skillnader i viktminskning mellan de som följde en periodisk fasta och de som åt på mer flexibla tider.
I slutändan kokas allt ändå ner till hur mycket du faktiskt äter, och inte när du äter det.
Utan tydliga fördelar
Deltagarna i studien delades in i två grupper där den ena gruppen enbart fick äta mellan klockan åtta på morgonen och sex på kvällen, medan den andra gruppen hade tillåtelse att äta fram till midnatt.
Trots olika ätfönster konsumerade båda grupperna samma mängd kalorier varje dag och resultaten efter 12 veckor visade liknande viktnedgång i båda grupperna.
Fast visst finns det fördelar?
Forskarna i studien understryker dock att även om periodisk fasta inte direkt leder till viktminskning kan det ändå vara en fördelaktig metod för vissa, då det förenklar kalorirestriktion genom att begränsa tillgängliga ättider.
Detta kan göra det lättare för vissa personer att hålla sig till en kostplan.
Vill du gå ner i vikt verkar det alltså i slutändan som att du hittar en metod som är hållbar för dig och som innebär ett kaloriunderskott – oavsett om det är periodisk fasta, kaloriräknande eller en bulle mindre till fikat.
Läs mer: Studie visar på hälsofördelar med fasta. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.