Dagens PS

Optiker: Så här köper du rätt solglasögon

solglasögon-varning-solljus-skador
När du väljer solglasögon till sommaren finns det flera saker att tänka på – och flera fallgropar att undvika. (Foto: TT)
Joel Durén
Joel Durén
Uppdaterad: 11 maj 2019Publicerad: 09 maj 2019

När du väljer solglasögon till sommaren finns det flera saker att tänka på – och flera fallgropar att undvika. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rune Brauset, optiker och docent på Karolinska Institutet varnar för solglasögon som är av låg kvalitet och han poängterar vikten av glas med rätt skydd:

“Det absolut viktigaste är att köpa CE-märkta solglasögon eftersom de garanterat skyddar mot UV-ljus. Det gäller oavsett om man köper sina solglasögon på nätet, hos optikern eller på bensinstationen”, säger han i artikeln.

För mycket ljus kan resultera i ögonsjukdomar på längre sikt och kan dessutom ge akuta problem i ögonen, enligt artikeln.

Här är expertens tre bästa tips:

1. Köp alltid solglasögon inom EU. Då får du garanterat CE-märkta glas med fullgott UV-skydd oavsett tillverkare, kvalitet och prisklass. Att köpa solglasögon från okontrollerade strandförsäljare är däremot inte att rekommendera.

2. Var extra noga med att bära solglasögon på sjön eller vid stranden då vattnet reflekterar ljuset. Annars kan smärtsamma småsår uppstå på hornhinnan vilket kallas snöblindhet. På lång sikt kan UV-strålarna även ge åldersförändringar i gula fläcken.

3. Använd bruna glas vid bilkörning eftersom de både reducerar bländande ljus och skärper kontrasten. Gula glas är bra för golf och i skog då de ger fler nyanser i grön terräng. Grönt glas är det bästa allround-glaset för korrekt färgåtergivning i alla väder. Grått glas är bäst för totalt sätt dämpa ljusmängden då det reducerar alla våglängder.

Brauset nämner även att solglasögonen måste vara en viss storlek för att täcka ljus som kommer från sidan.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]