Det finns vissa livsmedel som är lite extra bra för oss. Enligt en forskare och hälsoexpert sticker ett bär ut från mängden och skyddar oss “som en rustning”.
Nyckeln till ett långt liv: Ät det här varje dag
Mest läst i kategorin
Blåbär.
Den amerikanske läkaren och forskaren inom livslängd och regenerativ medicin, Neil Paulvin, äter själv blåbär. Varje dag.
“De smakar bra, innehåller lite kalorier och är fyllda med vitaminer och antioxidanter som skyddar din kropp från infektioner som en rustning”, säger Neil Paulvin.
Blåbär leder hälsosamt liv
Han beskriver det näringsrika bäret som den “heliga heliga gralen inom livslängdshöjande livsmedel”, och brukar äta dem som snacks mellan måltiderna, eller blanda dem i gröten, i salladen eller i sin smoothie.
Vad är det då som gör blåbäret så speciellt och kan hjälpa oss till ett långt och hälsosamt liv?
Skyddar cellerna
Förutom att vara fyllda med antocyaniner – som färgar bären blå – och är kraftfulla antioxidanter som skyddar dina celler – förbättrar de din kognitiva prestanda och vaskulära funktion.
En kopp blåbär innehåller 16 procent av ditt dagliga vitamin C-behov som är bra för dina ögon.
Blåbär innehåller även 24 procent av det dagliga vitamin K-behovet, som främjar järnupptaget och bygger upp dina ben och muskler.
Sänker kolesterolnivån
Blåbär sänker också kolesterolnivån och är därmed bra för hjärtat, samtidigt som det minskar risken för inflammation, diabetes och hjärt-kärlsjukdom.
Den som vill vara klar i knoppen längre bör äta mycket blåbär då antioxidanterna leder till att din mentala förmåga och intelligens förbättras.
Bären är vidare rika i fibrer vilket rensar tarmen på onyttigheter.
Så de kan med andra ord fungera som en viktig pusselbit i strävan att leva ett långt och nyttigt liv, enligt CNBC.
Läs även:
Blåbärsvin från de norrländska skogarna – Dagens PS
Sju livsmedel som främjar din mentala hälsa – Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.