Att äta både nyttigt och miljövänligt anses nu vara viktigare än någonsin, enligt de senaste nordiska näringsrekommendationerna. Helst ska man också strunta i att dricka alkohol helt och hållet.
Nya rådet: Ät växtbaserat och skippa alkoholen
Mest läst i kategorin
Som tur är går hälsosam mat ofta hand i hand med miljövänlig mat. Om fler skulle äta nyttigt skulle det alltså också vara bra för planeten, skriver DN.
Enligt Rune Blomhoff, projektledare för de nya nordiska rekommendationerna, kommer en tredjedel av all klimatpåverkan från mat.
Uppdateringen är den första på över tio år och innan har rekommendationerna endast tagit hänsyn till folkhälsan, men nu har man valt att även inkludera miljöpåverkan.
Växtbaserad kost bäst
Först och främst bör kosten vara till största del växtbaserad. På tallriken bör därför grönsaker, potatis, baljväxter och fullkorn ta mest plats. När det gäller fisk och nötter kan intaget vara rikligt, men man borde begränsa konsumtionen av rött kött.
Just dessa råd känner de flesta säkert redan till, men vad som däremot är nytt är att vetenskapen stärkts kring råden under de senaste åren.
“I dag finns en mycket starkare evidens att rekommendera en till stora delar växtbaserad kost, till exempel. Vi vet mer säkert att detta har stor betydelse för risken för hjärt- och kärlsjukdom, fetma, typ 2-diabetes och cancer”, säger Blomhoff.
Senaste nytt
Alkohol aldrig nyttigt
Dessutom rekommenderas ett minimalt alkoholintag.
“I dag finns en klar evidens för att det inte finns någon nedre gräns för när alkohol börjar bli skadligt. Tidigare trodde man att en liten mängd kunde vara bra för hälsan, men så är det inte. Redan vid små mängder ökar risken för exempelvis cancer”, säger Blomhoff.
Han tillägger att det är deras jobb att ge konkreta råd, inte att värdera. Det är upp till varje land hur man ska tolka och implementera råden, inklusive det om alkohol.
Överdriv inte med kosttillskotten
Slutligen rekommenderas även ett ökat intag av näringsämnen såsom järn, zink och diverse vitaminer. Det betyder dock inte att man måste rusa till närmaste hälsokostaffär.
“I maten finns det väldigt många andra biologiska aktiva ämnen som också påverkar hälsan. Exempelvis kan du inte ersätta effekten av att äta fisk med omega-3”, påpekar Blomhoff. “Det fungerar inte så.”
Läs mer: Irland inför hälsovarningar på alkohol – oroar WTO
Läs mer: Fetma förändrar hjärnan – nya läkemedel på gång