Processad mat svämmar över i våra liv och har blivit en hälsorisk för många. Nu kommer motvikten – en ny trend där vi istället vill laga nyttig mat från grunden, som får ta lång tid.
Ny trend – dumpar processad mat
Mest läst i kategorin
Rapporterna de senaste åren har avlöst varandra som förklarar för oss hur farligt det faktiskt är med ultraprocessad mat (UPF).
Processad mat –enorm hälsorisk
Vi vet att bearbetad mat leder till hälsorisker som diabetes, övervikt, cancer och hjärtsjukdomar. En ny studie visar dessutom att vi åldras snabbare när vi äter ultraprocessad mat.
Trots det fylls mathyllorna på med UPF där många helt enkelt inte har tid eller råd med vanlig husmanskost längre. I vår sönderstressade värld ska det gå snabbt att laga mat – som dessutom smakar bra – fylld med socker och salt.
Senaste nytt
Ny trend – mat från grunden
Nu kommer dock motvikten till UPF – en ny trend där allt fler tar sig tid att skapa receptfria rätter, där de skapar maträtter från grunden på egen hand, som är nyttiga och obearbetade, berättar Fortune.
Den nya trenden syns på olika håll, till exempel i rapporten Waitrose Food & Drink Report 2024, som pekar på att många som lagar mat i hemmet numera har sett vad UPF gör med samhället och inte vill vara del i den utvecklingen längre.
Den nya trenden inkluderar influencers som lägger ut klipp på sociala medier där de lagar mat från grunden.
Det hör ihop med att vi vill experimentera allt mer i köket.
Hitta nya smaker
Vi vill hitta nya smaker och upplevelser, men de ska vara nyttiga – både för kroppen och miljön. Det står klart i ytterligare en rapport som målar upp trenderna inför nästa år, där ”Trendspotting 2025” även har med UPF som får växande kritik från konsumenterna, enligt Vegomagasinet.
Tiden är fortfarande knapp för många och det gäller att hitta relativt billiga ingredienser som fortfarande är nyttiga bland mathyllorna. Ett sådant exempel är bönor i olika färger och storlekar som har exploderat i popularitet på sociala medier som Tiktok.
Konsumenterna är numera allt mer pålästa, och dumpar artificiellt socker och andra konstiga tillsatser i allt större utsträcking.
“Vi vet att våra kunder vill ha mat som inte är bearbetad, eller som är minimalt bearbetad, och vi ser ett ökat intresse för gamla tekniker på grund av den nya trenden,” säger Lizzie Haywood på Waitrose Food & Drink.
Läs även:
Så påverkar ultraprocessad mat din hjärna. Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.