Trendiga växtbaserade drycker har tagit världen med storm. De beskriva ofta som betydligt hälsosammare än vanlig komjölk. Så är dock inte fallet visar ny dansk forskning.
Forskning: Vanlig komjölk nyttigare än växtbaserade drycker
Mest läst i kategorin
Numera väljer många av oss havremjöl eller sojadryck till kaffet.
Många föredrar även mandel- och risbaserade drycker.
Trend med växtbaserade alternativ
De senaste åren har trenden tagit fart, som går ut på att överge vanlig komjölk för “hälsosamma” alternativ.
Numera finns en uppsjö av produkter att välja mellan, där konsumenterna förutom att göra klimatet en tjänst, även får i sig nyttigare drycker än mjölk.
Så har marknadsföringen åtminstone sett ut, fram till nu.
Problemet är emellertid att det inte stämmer enligt forskare vid Köpenhamns universitet – som har jämfört näringsförteckingen mellan växtbaserade drycker och komjölk, enligt danska Illustrert Vitenskap.
Medan komjölk bevisligen innehåller en rad nyttiga ämnen som protein, viktiga vitaminer och mineraler, så visar den nya forskningen att de trendiga alternativen inte alls lever upp till samma nivå.
Hårt bearbetade produkter
Förklaringen är att medan komjölk inte behandlas mycket innan färdig produkt så är de växtbaserade dryckerna väldigt bearbetade.
Dessutom genomgår de testade växtbaserade dryckerna UHT (Ultra High Temperature)-behandling för att förlänga hållbarheten, till skillnad från Danmarks vanligaste lågpastöriserade mjölk, som genomgår en mildare värmebehandling.
Påverkar näringen
UHT-behandlingen utlöser vidare en kemisk reaktion mellan proteiner och socker som påverkar proteinernas näringsmässiga kvalitet, enligt pressmeddelandet från Köpenhamns universitet.
Studien jämförde sammanlagt två typer av UHT-behandlad komjölk med tio typer av UHT-behandlade växtbaserade drycker från tre olika tillverkare.
Komjölk är nyttigare
Resultatet var slående och visade tydligt att komjölk är betydligt nyttigare med 34 gram protein per liter. Åtta av de växtbaserade dryckerna hade betydligt lägre nivåer av protein och innehöll samtidigt mycket mer socker än mjölk.
“Det finns helt klart ett behov för oss att äta mer växtbaserat. Men om du vill ha rätt näring och tror att
växtbaserade drycker kan ersätta komjölk har du fel, säger Marianne Nissen Lund, en av forskarna bakom studien.
“Nivåerna av essentiella aminosyror var lägre i alla växtbaserade drycker, vilket påverkar kvaliteten på näringen”, uppger forskarna vidare.
Läs även:
Svensk storstad söker mjölkbonde. Dagens PS
Därför stärker råmjölk ditt immunförsvar. Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.