Dagens PS

Näringsforskaren: Här är de 3 värsta matfällorna

En kundvagn med matvaror, eller matfällor? Låt oss vända oss till expertisen. (Foto: Björn Larsson Rosvall / TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 22 mars 2025Publicerad: 22 mars 2025

Vill du uppnå en bättre allmänhälsa och leva längre, kanske även sluta äta skräp? Då ska du lystra till såväl näringsforskare som hundraåringar och se upp för dessa matfällor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Du blir vad du äter.

Det är sedan gammalt, om än med distinktionen att det vi absolut ska äta, och helst bör undvika varierat en del över tid. Inte minst sedan proteinberikade lightprodukter blivit ett naturligt inslag i vår vardag.

Men hur bra är det egentligen att dra ned på det naturliga fettet, och vilka produkter bör vi passa oss för?

Nyttiga livsmedel matfällor

Frågar du näringsforskaren Tim Spector blir svaret paradoxalt nog de livsmedel som vi tror är mest nyttiga.

Detta då produkter som marknadsförs som hälsosamma ofta tenderar att vara mer bearbetade än andra, och därmed mindre gynnsamma för din hälsa, skriver Fortune.

Hit hör till exempel yoghurt med låg fetthalt, som ofta innehåller stärkelse och tillsatser i stället för naturligt fett, men även livsmedel med hög proteinhalt, som kan vara kraftigt processade och sakna viktiga näringsämnen. Här är 3 vanliga matfällor:

ANNONS

Senaste nytt

Tre vanliga matfällor

1.Lågt kaloriinnehåll – högt protein
En vanlig fälla, som enligt Spector är så hårt processad att slutprodukten kryllar av dolda tillsatser. Här utgör den redan nämnda yoghurten med låg fetthalt ett bra exempel, eftersom naturligt fett ersätts med stärkelse och tillsatser.

ANNONS

2. Salta snacks
Väldigt smaskiga och beroendeframkallande – men även fulla av tillsatser och kemiska smakämnen. Lägg till detta en konsistens och textur som gör att de absorberas snabbare i blodomloppet, vilket rundar kroppens mättnadssignaler.

3. Söta frukostflingor
Ännu en hälsobov som saknar näring och lämnar dig med ett kemiskt sockerrus. Detta då dessa produkter ofta är packade med artificiella ingredienser – och socker.

Vad du ska äta istället?

Vänder vi oss till världens äldsta, för de borde ju veta, finns det mycket att hämta i det naturliga.

Vilse i mataffären? Misströsta inte. Det finns mat som gör gott.

Vilse i mataffären? Misströsta inte. Det finns mat som gör gott. (Foto: Fredrik Sandberg / TT)

Matvanor som kan bidra till ett långt liv

En titt på flera hundraåringar visar på gemensamma kostvanor, som kan vara en del av deras långa livslängd.

Gemensamt för dessa personer är att de äter mycket färska, naturliga råvaror och begränsar intaget av kött.

Många av dem förespråkar även en vegetarisk kost, rik på grönsaker och vitaminer. På det gröna spåret nämns även grönsaksjuicer, med ingredienser som selleri, persilja och ingefära, som alltså är en del av vissa hundraåringars dagliga rutin.

ANNONS

Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.

Det nyttigaste vi kan äta

En populär vana är även att odla egna råvaror och satsa på hemlagade måltider.

Sist men inte minst, den Medelhavsinspirerade kosten, som enligt flertalet studier kan vara vara bland det nyttigaste vi kan äta.

Även här är frukt och grönsaker ett vanligt inslag, liksom olivolja, vitlök, yoghurt och fisk.

Läs även: 114-åringens hemlighet: Ett glas om dagen. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS