Dagens PS

Maskulina köttätare tar stryk

Köttätande är svårt att ge upp, särskilt för vissa män.
Köttätande är svårt att ge upp, särskilt för vissa män. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 09 sep. 2024Publicerad: 09 sep. 2024

Rätt kött i lagom mängd kan vara hälsosamt. Att låta hormonerna styra och vräka i sig kött av alla dess slag är däremot mindre bra för hälsan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En dubbel hamburgare på grillen. Eller en saftig biff, blodig givetvis.

Kan det bli mer maskulint?

Nä, faktiskt inte om vi frågar många av dagens amerikanska män.

Vill känna sig som riktiga män

De sätter nämligen likhetstecken mellan köttätande och att känna sig maskulina, enligt olika undersökningar.

De uppger i högre utsträckning att de njuter av köttsmaken, än vad kvinnor gör, och att de känner sig som män genom att äta en köttbit, som de uppger att de får mycket styrka genom.

“Det handlar om social dominans av en man som dominerar andra djur”, säger Daniel Rosenfeld, en socialpsykolog vid University of California i Los Angeles, som studerat vad det är som driver männens glupskhet kring just kött, till WSJ.

På sistone har det kommit en del trender som går ut på att vi ska äta mer kött. Experterna hävdar dock att det då måste vara rätt slags kött, och inte processat, som charkuterier eller rökta produkter.

ANNONS

Senaste nytt

En rad hälsoproblem

ANNONS

Processat kött är sedan länge känt för att leda till en rad hälsoproblem. Världshälsoorganisationen har bland annat klassificerat det som “cancerframkallande för människor” enligt WJS.

Även hamburgare och biffar kan vara farliga för kroppen, i för stora doser.

Så hur mycket ska kött kan vi stoppa i oss för att det ska anses vara bra?

En hamburgare i veckan eller en biff månaden, när det gäller rött kött, räcker för att hålla manligheten på rätt nivå. Livsmedel som bacon och processad korv ska vi helst skippa helt.

En amerikansk livsstil

För många amerikanare innebär köttätandet dock en frihet att kunna bestämma själv vad vill man vill äta. Det är samtidigt en livsstil att samlas runt grillen med familjen och kompisarna.

Brandon Bauch från Texas tänker inte sluta äta kött – som han äter varje dag.

“Jag tror att vi är gjorda för att äta kött”, säger han.

Läs även:

ANNONS

Experten:”Inte bra att sluta med kött”. Dagens PS

Odlat kött – gåslever först ut? Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS