Många är de som försökt, men tvingats kapitulera dagen efter. Nu kan dock gåtan med rött vin och huvudvärk vara ett steg närmare en lösning.
Lösningen nära: Därför får vi huvudvärk av rött vin
Mest läst i kategorin
Det är lätt att anta saker när det gäller vin.
Särskilt då det kommer till dess nackdelar, som till exempel huvudvärk, vilket inte sällan ger upphov till både en och annan killgissning.
Hit hör teorier om att det är bättre att dricka ren sprit än vin, eller att vitt vin skulle vara mer hälsosamt än rött.
Mängden vin inte problemet
Ett återkommande antagande är förstås också att mängden alkohol eller vin rimligen har en viss påverkan i sammanhanget. I synnerhet om vi pratar huvudvärk.
Nu hävdar dock en grupp amerikanska forskare vid University of California att så inte är fallet, skriver BBC.
Enligt deras studie kan orsaken till huvudvärken istället härledas till en förening i röda druvor, som påverkar kroppens metabolism.
En förening som ställer till det
Denna förening kallas “quercetin” och är en antioxidant eller så kallad flavanol. En ingrediens som bland annat Cabernet är rik på.
Detta då solsken får druvor att alstra mer quercetin. Det kan i sin tur kan leda till att dyra röda viner, genererar mer huvudvärk, eftersom billiga druvsorter odlas på vinstockar med väldigt stora baldakiner och massor av löv, så de får inte lika mycket sol, enligt studien.
Mängden solsken påverkar utifrån det perspektivet såväl vinets smak och kvalitet – som riskerna för huvudvärk.
Sulfiter, tanniner och histamin
Dessa fynd strider dock mot tidigare studier som snarare pekat ut konserveringsprocessen och sulfiter som boven i dramat.
Kanske har du också fått höra att du ska se upp för vin som är rikt på tanniner? Även det en kemisk förening som kan ge upphov till huvudvärk.
Till denna skara sällar sig också histamin som förekommer frekvent i rött vin och tveklöst kan ställa till det. Om än med den viktiga distinktionen att det saknas tillräckligt med bevis för att stöda tesen.
Källan till det onda
I fallet quercetin tycks forskningen dock ha kommit snäppet längre.
Då genom att titta närmare på den gen som påverkar hur bra – eller dåligt – vi reagerar på alkohol, tillsammans med enzymet ALDH2.
ALDH2:s uppgift är mycket enkelt förklarat att omvandla farliga föreningar i kroppens nedbrytningsprocess till något ofarligt.
När så inte kan ske, kan oönskade symtom uppstå.
Något som forskningen tidigare stött på hos personer med östasiatiskt arv, som ofta är känsliga mot alkohol.
Bara med alkohol
Nu har liknande fynd gjorts i frågan om rödvin, då det visat sig att quercetin tycks blockera ALDH2, vilket kan ge huvudvärk.
Det tycks dock bara vara fallet när quercetin blandas med alkohol.
För forskarna återstår det alltså att stärka den tesen, genom att utföra ytterligare tester på människor som dricker vin.
I väntan på det resultatet slår vi ett slag för klassikern varannan vatten.
Relaterad läsning:
Så slipper du huvudvärk dagen efter – tre tips
Äntligen: Då får du veta vad du dricker
Läs även:
Kallduschen: Nattfösare resulterade i skräcknota
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.