Mat som hinner bli dålig snabbt när det är varmt ute. Nej, inte enligt Livsmedelsverket som avfärdar konceptet rötmånad som en myt.
Livsmedelsverket nobbar rötmånaden – "en myt"
Mest läst i kategorin
Det vi kallar rötmånad pågår sedan slutet av juli och en bra bit in i augusti.
Det är generellt en period då Sverige upplever varmare temperaturer och olika matvaror kan då snabbt bli dåliga i värmen – och göra oss sjuka.
Ingen rötmånad
Både mögel och bakterier trivs när det är varmt och hög luftfuktighet men det räcker inte för att klassas som rötmånad menar Livsmedelsverket, som nobbar begreppet rötmånad.
Det rör sig helt enkelt om en myt menar Livsmedelsverkets Mats Lindblad.
“Det handlar om astrologi och när solen står i Lejonets tecken. Rötmånaden handlar om mytiska föreställningar, de som var galna blev kloka och det kunde födas tvåhövdade kalvar”, säger han till Sveriges Televison.
“Så det är klart att det är en myt eller folktro på det viset.”
Alltid ha koll på värmen
Värme och fukt är något som människor bör vara uppmärksamma på under hela sommarperioden, och inte bara under “rötmånaden”, menar han vidare.
När Sveriges Television frågar runt på stan i Luleå verkar många dock ha uppfattningen att det inte rör sig om att idén om en rötmånad skulle vara en myt.
“Jag tror inte det”, säger Emelie.
“Jag har hört att det är en grej. Jag tänker att det är fuktigt i luften kanske.”
Läs även:
Värmen slår till i OS – så agerar svenskarna. Dagens PS
Så klarar ni värmeböljan utan AC. Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.