När ditt barn får ett utbrott i livsmedelsbutiken eller på restaurangen kan det vara svårt att inte ge efter och köpa det barnet vill ha. Så här tar du reda på om du tillåter för mycket.
Låter du ditt barn bestämma för mycket?
Mest läst i kategorin
Att ha för mycket överseende med ditt barn kan ge konsekvenser längre fram, det menar barnpsykologen Lauren Silvers i Washington, skriver NRP.
Hon är specialiserad på barn med sociala och beteendemässiga problem och säger att om barnet rutinmässigt får som det vill när det får utbrott och skriker kan det skada barnets utveckling.
Enligt Ming Cui har forskning visat att den typen av föräldraskap förknippas med barn som har låg självkontroll, allmän och social ångest, stress och låg tillfredsställelse i livet.
Hon är professor vid institutionen för mänsklig utveckling och Familjevetenskap vid Florida State University och säger även att barn som fått mindre överseende för sådant beteende får bättre känslomässig reglering, problemlösningsförmåga och förmåga att klara av saker.
Inte för barnets skull
Till skillnad från att skämma bort sitt barn, som handlar om att barnets behov och önskemål tillfredsställs för barnets skull, handlar för mycket överseende om den vuxna.
Lauren Silvers säger att det blir för mycket överseende med barnets beteende när den vuxna känner någon form av obehag eller behov som lindras oavsett om det är för barnets bästa eller inte.
Forskare har identifierat tre typer av föräldrar som har för mycket överseende.
Materiellt överseende, barnet får de saker det kräver.
Relationellt överseende, föräldrarna gör mer för barnet än det behöver och barnet blir underfungerande och lär sig inte vad det utvecklingsmässigt borde.
Strukturells överseende, det händer när föräldrar inte genomdriver de regler de satt upp. Barn behöver regler för att lära sig ansvar och veta var gränser går.
Senaste nytt
Fyra frågor
Lauren Silvers och Ming Cui delar med sig av fyra testfrågor och tips för hur du kan börja tillämpa nya regler. Svara på följande frågor, om svaret på någon av frågorna är ja kanske du har för mycket överseende.
- Hindrar mitt beteende mitt barn från att lära sig uppgifter som stödjer dess åldersanpassade utveckling?
- Ger jag mitt barn oproportionerligt mycket familjeresurser?
- Gör jag val för att gynna mig själv mer än barnet, till exempel ger efter för utbrott för att slippa skämmas?
- Kan mitt barns beteende på något sätt skada andra, samhället eller planeten? Om du tillåter barnet att göra något som kränker någon annan eller bryter mot en regel för att slippa konsekvenser är det ett tecken på för mycket överseende.
Om du svarar ja på någon eller några av dessa frågor behöver du sätta mer gränser för ditt barn så att det uppnår känslomässig tillväxt och oberoende.
Gör så här
Börja med ett område där du har för mycket överseende och säg nej. Det är svårt att säga nej så vänj dig vid att barnet blir argt på dig.
När du säger nej är det viktigt att du inte ger med dig, det bygger förtroende och visar barnet att du menar vad du säger.
Ändra inte allt på en gång. Ta en sak eller regel i taget.
När barnet vill slippa göra något som du brukar gå med på att låta barnet slippa, exempelvis plocka ur diskmaskinen, säg nej. Barn behöver veta hur de kan bidra i hushållet och ansvar ökar självkänslan.
Det är kanske lättare för dig att städa ditt barns rum än att se till att barnet gör det själv, men barnet behöver lära sig att föräldrar inte bara gör saker åt dem, det gör dem inte redo för livet.
Om ditt barn i butiken kräver att få en ny leksak kan du säga att ni ska prata om det när ni kommer hem. Sedan kan du göra upp en plan för hur barnet kan få leksaken.
Det kan vara att de ska göra en syssla, som att ta ut soporna, och när barnet gjort det ni kommit överens om får barnet leksaken, det lär barnet att man behöver arbeta för det man vill ha.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Så hanterar du dina curlade ungar – 6 tips Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.