Nu blickar läkemedelsindustrin allt mer mot nuklearmedicin som att sätt behandla cancerpatienter. Bolagen storsatsar för att leda det nya racet där radioaktiva läkemedel slår till direkt mot tumörerna.
Läkemedelsjättarnas nya vapen mot cancer
Mest läst i kategorin
Nuklearmedicin är det nya inom cancerbehandlingar.
Det har funnits ett tag men har inte varit lönsamt, förrän nu.
Läkemedelsjättarna tävlar om vem som kan hitta de bästa medicinerna som riktar in sig direkt på tumörerna. Miljarder dollar satsas när det gäller att vinna cancerracet, där till exempel Pfizers köp av bioteknikbolaget Seagen, som ligger i framkant på cancerområdet, förra året visar just hur hett cancer är inom sjukvården.
Nuklearmedicin blir viktigare
Även om tekniken fortfarande är i sin linda så visar förvärvet av Seagan för 43 miljarder dollar, och den stadiga tillväxten av riskkapitalpengar, i vilken riktning tekniken rör sig. Inom några år kan nuklearmedicin vara en viktig del av våra cancerbehandlingar, skriver WSJ.
Fram tills nu har strålning varit en vanlig behandling för över hälften av cancerpatienter, men nackdelen är att extern strålning kan påverka omgivande friska vävnader, samtidigt som den är begränsad till mer lokaliserade cancerformer.
Senaste nytt
Pengar och forskning
Fortfarande återstår mycket forskning och stora summor i satsningar innan den inriktade radioaktiva vågen tar fart på riktigt.
“Förhoppningen är att patienter kommer behandlas med ett antikroppsläkemedelskonjugat, ett radiokonjugat eller kombinationer av dessa terapier istället för kemoterapi eller extern strålning”, säger Puja Sapra på AstraZeneca.
Sönderfaller snabbt
Förutom pengarna som ska satsas så är en stor utmaning hur leveranserna ska ske.
Radioaktiva isotoper produceras i speciella kärnreaktorer eller generatorer och transporteras sedan till en produktionsanläggning. Produkten måste sedan testas och förpackas innan den skickas till kliniker, och detta måste ske snabbt eftersom det radioaktiva materialet i medicinen sönderfaller inom några dagar.
Det kommer ta flera år för bolagen att hitta rätt bland den nya tekniken, men vad som står klart är att läkemedelsjättarna fortsatt vill rikta in sig, numera med ännu mer precision, på ett segment som bara blir allt mer intressant i deras ögon.
Läs även:
Astra Zeneca ökar närvaron i Kina – Dagens PS
WHO rapport: Cancer beräknas öka 77 procent – Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.