Rapporterna över vad rött vin gör med våra kroppar har avlöst varandra under de senaste åren. Här kommer ännu en som kan väcka hopp.
Kontroversiella rön mot demens – drick rött vin
Mest läst i kategorin
De som förespråkar rött vin som något bra för hälsan gläds tveklöst åt den senaste studien över den ädla drycken som är gjord av Queen’s University i Belfast.
I studien ingår hela 120 000 vuxna britter mellan 40 och 70 år.
Rött vin – lägre risk för demens
De som drack rött vin och åt bär, och därmed fick i sig mer nyttiga flavonoider, löpte 28 procent lägre risk att utveckla demens.
Demens ökar snabbt i många delar av världen, i takt med att vi lever allt längre, och eftersom det inte finns några riktiga botemedel är alla sätt att motverka sjukdomen välkomna.
“Våra resultat visar att intag av ytterligare sex portioner flavonoidrika livsmedel per dag, särskilt bär, te och rött vin, är associerat med en 28 procent lägre risk för demens”, uppger professor Aedin Cassidy till The drinks business.
Senaste nytt
Personer i riskzonen
Det är framför allt personer som befinner sig riskzonen för att utveckla demens, och de med “hög genetisk risk, eller de som lider av depressioner”, som bör tänka på att få i sig mer rött vin.
Drycken har genom tidigare studier kopplats samman med minskad risk för hjärt-kärlsjukdom, och samtidigt visat sig vara positivt när det gäller övergripande kognitiva funktioner.
Bör få stor uppmärksamhet
Eftersom demens fortsätter att öka i samhället bör rapporter som denna få stor uppmärksamhet menar Aedin Cassidy.
Om något så enkelt som att dricka lite mer rött vin kan minska ett stort hälsoproblem borde det vara “en stor prioritet för folkhälsan”.
Läs även:
Lösningen nära: Därför får vi huvudvärk av rött vin. Dagens PS
Rött vin “bra för sexlivet”. Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.