Tänk om det alla säger att du ska undvika, egentligen är precis vad din kropp och knopp behöver mest? Här kommer kostrådet som går mot strömmen.
Kontroversiella kostrådet: Ät mer av det här
Mest läst i kategorin
Försöker du också navigera bland ytterligheterna i mataffären? Det gör vi alla – och det är ingen lek.
Nu kan det dock vara läge att stanna till vid disken du kanske undviker mest. Åtminstone om vi ska tro den Harvard-utbildade psykiatern Georgia Ede.
Saken är biff
Specialiserad på näringsvetenskap och hjärnmetabolism vill hon nämligen slå ett slag för kött.
Trots återkommande kontroverser kring köttkonsumtionen, särskilt kopplat till hjärtsjukdomar, hävdar Ede nämligen att det saknas övertygande vetenskapliga bevis på att kött faktiskt är skadligt för hälsan.
Tvärtom menar hon att det utgör en oumbärlig pusselbit i vårt dagliga näringsintag.
“Kött är en mångsidig och näringsrik matkälla som bidrar till en balanserad kost och främjar en sund kropp och hjärna”, säger hon till CNBC.
Rikt på järn och vitaminer
Ett argument för det är att kött är lättsmält och därmed gynnar vår tarmhälsa. Det är också ett näringsämne som samspelar väl med våra insulin- och glukosnivåer.
Vidare är kött, enligt Ede, en förhållandevis enkel källa till näring som tillför alla de essentiella makro- och mikronutrienterna som kroppen behöver.
Det är även rikt på järn och B-vitaminer, som kan vara svåra att få i sig via växtbaserade livsmedel.
Missa inte: Topplistan: Stockholms bästa semla
Medveten konsumtion
Innan du kastar dig iväg efter första, bästa T-bonestek, är det dock viktigt att understryka vikten av att inte överkonsumera protein.
Det innebär att kött, likhet med alla andra kostråd du tagit del av, fortsatt ska konsumeras med måtta.
“Det är viktigt att vara medveten om sitt proteinintag och välja kvalitetskött från djur som har uppfött på ett etiskt och naturligt sätt”, tillägger Ede.
En annan viktig aspekt är att undvika överkokning, eftersom det drar ned näringsvärdet. Hängde du med? Här kommer tre smarta tips i repris:
1. Välj med hjärtat
Det betyder främst att du väljer hälsosamt kött när det är möjligt, förslagsvis från vilda djur. Undvik processat protein.
2. Tänk utanför boxen
Kött är mer än rött kött. Skaldjur, fet fisk, anka och fågel är också fullgoda och näringsrika alternativ.
3. Ta det lugnt i köket
När du steker eller kokar kött för mycket går både smak och näringsämnen förlorade. Ta det lugnt. Och eftersom du ändå gör det, kan du låta köttet vila en stund.
Läs även:
Nya oväntade frukostdieten: Det ska du äta
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.