Arbetet med att förbättra människors livskvalitet är en framgång för mänskligheten, läkemedel har blivit effektivare, den medicinska tekniken går framåt och vi blir allt äldre.
Känner du dig som en sandwich?
Mest läst i kategorin
Världshälsoorganisationen, WHO, uppskattar att år 2050 kommer äldre människor, över 60 år, utgöra cirka 22 procent av världens befolkning, det skriver CNBC.
Ökande livslängd
“Antalet personer i åldern 65 år eller äldre världen över förväntas mer än fördubblas, och öka från 761 miljoner år 2021 till 1,6 miljarder år 2050. Antalet personer som är 80 år eller äldre ökar ännu snabbare.”, skriver FN i en rapport från 2023.
Vissa samhällen i Asien leder den här trenden.
“År 2050 förväntas ungefär 40 procent av befolkningen i Hongkong, Sydkorea och Japan vara 65 år eller äldre, vilket gör en enorm skillnad mot de nivåer som för närvarande observeras i högt utvecklade regioner, där procentandelen äldre utgör låga 20-tal”, skriver World Economic Forum.
Senaste nytt
Sjunkande fertilitet
Förutom att människor lever längre har fertilitetstalen sjunkit. Det här kommer inte bara vara utmanande för nuvarande system och ekonomier, det kommer även påverka kommande generationer.
Jan-Emmanuel De Neve, chef för Wellbeing Research Center vid Oxford University i USA säger att det i välfärdsstaten finns en tendens att lägga ut äldreomsorgen på entreprenad.
“Det tenderar att leda till problem med isolering, äldre människor känner sig värdelösa, medan det finns så mycket de kan erbjuda samhället och de yngre generationerna”, säger han till CNBC.
Även om vård i hemmet förbättrar de äldres välbefinnande kan det sätta press på de yngre generationerna.
Vårdar äldre hemma
I många asiatiska samhällen är den allmänna värderingen att familjer håller sina äldre hemma och själva tar hand om och vårdar dem när de åldras.
“Vi har observerat i kliniska miljöer att dessa vårdande vuxna löper risk att bli utbrända och upplever en känsla av sårbarhet när de inser att de också ska gå igenom en åldrandeprocess under de kommande 20–30 åren av sina liv,” säger John Wong till CNBC.
Han är docent vid Yong Loo Lin School of Medicine och chef för Mind Science Center, vid National University of Singapore.
“När samhället svarar på en åldrande befolkning med ökade vårdbehov för svaga seniorer, bärs bördan av omsorgen för äldre vanligtvis av ‘sandwich-befolkningen'”, säger han till CNBC.
Sandwich-generationen
Med den så kallade sandwich-generationen menas medelålders människor som både har åldrande föräldrar och egna barn som är beroende av att de tar hand om dem.
Samtidigt som de tar hand om både sina föräldrar och sina barn, måste de även ta hand om sig själva och sina karriärer.
Om du själv befinner dig i en liknande situation och känner dig som en “sandwich” bör du ha ärliga samtal med din familj och inte glömma bort att ta hand om dig själv.
Ärliga samtal med dina familjemedlemmar innebär enligt John Wong att ni ska definiera er familjs värdesystem, sätta upp personliga mål, livsambitioner samt fördela och engagera personliga resurser.
Han poängterar att det är viktigt att sätta gränser, men föräldrar och barn behöver samtala om det här i god tid innan någon blir utbränd.
Äldre kan bidra
Jan-Emmanuel De Neve menar att äldre inte nödvändigtvis behöver vara en börda för samhället och att vi kreativt och praktiskt behöver tänka på hur de på meningsfulla, användbara sätt kan integreras och bidra till samhället.
Han föreslår att regeringar och yngre generationer funderar på lösningar för hur vi kan återinföra äldre i samhället så att de förblir aktiva, friska och värdefulla samhällsmedlemmar.
Ett förslag är att ha förskolor och äldreboenden i samma byggnad, det menar han skulle vidga de små barnens horisont och samtidigt få de äldre att känna sig användbara.
Studie avslöjar: De är bäst på äldreomsorg
Nu har forskarna undersökt 2 639 icke-kommunala äldreboenden i Sverige. Här är de överraskande resultaten.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.