Ett ganska förbisett koncept har kopplats till bättre relationer både med andra och med sig själv. Det kallas mattering – att vara av betydelse.
Känner du att du är av betydelse i ditt liv?
Mest läst i kategorin
Gordon Flett är professor vid New Yorks universitet och har blivit en av världens största auktoriteter i ämnet mattering, det handlar om att känna sig betydelsefull, skriver the New York Times.
Universellt mänskligt behov
Han och andra experter är överens om att det är nödvändigt för att människor att ha en känsla av betydelse för att de ska kunna må och fungera bra.
Det finns vissa saker som ligger bortom vår kontroll, men det finns också både stora och små steg vi alla kan ta för att förbättra vår känsla av betydelse.
Mattering, att vara av betydelse, är nödvändigt för att vi ska må bra, det är “ett centralt, universellt mänskligt behov”, säger Gordon Flett, skriver New York Times.
Han tillägger att det dock är svårt att definiera eftersom människor ibland blandar ihop det med självkänsla, social anknytning och att tillhöra. Mattering innebär dock mer än att känna att du tillhör en grupp.
Han förklarar att när det gäller självkänsla kan du tycka om dig själv och känna dig kapabel, men, om ingen lägger märke till dig kommer du inte vara lycklig.
Senaste nytt
Att ge och ha värde
Isaac Prilleltensky, professor vid University of Miami säger att mattering har en tvådelad definition: att känna sig värdefull och tillföra värde.
Han förklarar att för att vara av betydelse måste människor känna sig värderade, hörda, uppskattade, omhändertagna samt känna att de tillför ett värde, så att de känner sig viktiga, kapabla och betrodda.
Forskning tyder på att människor som känner att de är av betydelse har mer självmedkänsla, relationstillfredsställelse och större tro på sin förmåga att uppnå mål.
Att känna en brist på betydelse förknippas med utbrändhet, självkritik, ångest, depression, aggression och en ökad risk för självmord.
Fyra frågor
För att ta reda på var på skalan du befinner dig säger Isaac Prilleltensky att du kan ställa dig själv några frågor.
- Känner du dig värderad i dina relationer?
- Känner du dig värderad på ditt jobb?
- Känner du dig värderad i ditt umgänge?
- Värderar du dig själv, har du känslan att du har ett värde, oavsett vad du uppnår och hur du ser ut?
Fråga sedan om du tillför ett värde inom alla dessa fyra områden.
- Känner du dig som en god partner eller vän?
- Känner du dig kompetent på jobbet?
- Förlitar sig personer utanför din innersta krets på dig får någonting?
- Tar du hand om dig själv?
Enligt Isaac Prilleltensky är nyckeln att sträva efter en känsla av balans och frågorna kan hjälpa dig att se om du behöver ändra någonting.
Din sanna styrka
Gordon Flett säger att du kan påverka din egen känsla av att vara av betydelse, din mattering. Det finns steg du kan ta för att förändra hur du uppfattar ditt eget värde.
Identifiera dina styrkor genom att tänka på ett tillfälle när du var användbar eller områden där du tillför värde och fundera på hur du kan tillföra mer värde.
Våra sanna styrkor är sådant vi är bra på, som vi väljer att göra och som vi mår bra när vi gör, det säger Lea Waters, professor i positiv psykologi vid University of Melbourne.
Om alla tre saker inte uppfylls är de inte styrkor enligt den positiva psykologins definition.
Utvärdera ditt arbetsliv, om ditt arbete inte är givande försök uppmuntra till förändringar, att länge ha en känsla av att inte vara uppskattad kan leda till utbrändhet, depression och ineffektivitet.
utvärdera dina relationer, tala om för människor hur och varför du uppskattar dem och ställ öppna frågor till dem du älskar så att du bättre kan förstå dem.
Att kämpa för någonting du tror på är ett sätt att känna att du är av betydelse, det kan även vara någonting litet som att delta i ett event som känns viktigt.
Visa när du är ledsen och ha medkänsla med dig själv, när vi inte känner oss värderade skyller vi enligt Gordon Flett ofta på oss själva, även när det handlar om sådant som ligger utanför vår kontroll.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Ha kul i stället för att söka efter lycka Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.