Dagens PS

Föroreningar i nya viner – så farligt är det

vin
Höga halter av bekämpningsmedel har upptäckts i vin som producerats efter 2010. (Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 24 apr. 2025Publicerad: 24 apr. 2025

Höga halter av det giftiga ämnet har upptäckts i vin som producerats efter 2010. Det medför fertilitetsrisker enligt forskarna, skriver The Guardian.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Din frukost kan göra dig äldre
Spela klippet
PS Studio

Larm: Din frukost kan göra dig äldre i förtid

24 apr. 2025

Forskarna från Pesticide Action Network Europé har testat 49 flaskor vin och konstaterar att viner som producerats det senaste decennierna innehåller kraftiga föroreningar av trifluorättiksyra (TFA), som uppges vara “en nedbrytningsprodukt av långlivade Pfas-kemikalier”.

Enligt forskarna kan det innebär möjliga risker vad det gäller fertiliteten, och riskerna bedöms som avsevärt högre än vad mätningar i vatten visat.

Inga spår av giftet i äldre viner

Viner som producerats före 1988 visar däremot inga spår av det farliga ämnet, enligt den brittiska tidningen The Guardian.

När det kommer till viner som producerats efter 2010 ökar däremot förekomsten av TFA-föroreningarna brant, samtidigt visar testerna att ekologiska druvsorter tenderar att vara lägre.

“De viner som innehöll den högsta koncentrationen av TFA i genomsnitt var också de viner som vi hittade med den högsta mängden bekämpningsmedelsrester”, säger Salomé Roynel från Pesticide Action Network Europé, till The Guardian som berättar att forskarna uppmanat EU-kommissionen och EU:s medlemsländer att förbjuda Pfas-bekämpningsmedel.

ANNONS

Senaste nytt

Slår larm efter studier på däggdjur

Pfas är kemikalier som ofta förekommer i konsumentprodukter, och en del av dessa kemikalier är skadliga för människor.

När det gäller TFA har myndigheterna inte varit särskilt oroliga tidigare över dess hälsoeffekter på människor, men nya studier på däggdjur antyder att det kan utgöra en risk för den reproduktiva hälsan.

ANNONS

I fjol föreslog den tyska kemikalieinspektionen att TFA ska klassas som ett gift för reproduktionen på europeisk nivå. TFA anses enligt en studie i höstas vara ett “planetärt gränshot för nya enheter” och att stor exponering kan få “oåterkalleliga störande effekter på vitala processer i jordsystemet”.

Forskare: Chockerande resultat

Peter Arp, forskare vid Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet och huvudförfattare till studien, har uttryckt att resultaten är “chockerande”, även om de var “väntade”.

Ytterligare en studie från november, som referas i The Guardian, visar på en “signifikant ökning” av TFA-grundvattenkoncentrationer. I den studien jämfördes jordbruksmark med annan markanvändning.

Bryts inte ned i naturliga processer

Enligt Gabriel Sigmund, forskare vid Wageningen University i Nederländerna och medförfattare till den sistnämnda studien, kan TFA inte brytas ned av naturliga processer.

Även om bekämpningsmedlet slutar att användas nu kommer koncentrationerna av TFA att öka i vattenresurserna de kommande åren, slår forskaren fast.

Läs även: Så lite alkohol kan du dricka innan det blir farligt Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS