Två viktiga rankningar visar att de länder där de lyckligaste människorna bor också är de mest jämställda. Sverige ligger bland topp tio på båda listorna.
Jämställda länder är lyckligast
Mest läst i kategorin
World Happiness Reports rankar årligen de lyckligaste länderna i världen och World Economic Forums Global Gender Gap Report, rankar världens mest, könsmässigt, jämställda länder, det skriver CNBC.
Sedan 2018 har Island, Finland, Sverige, Norge och Nya Zeeland rankats högt på båda dessa listor.
Bedömningsfaktorer
I World Happiness Report används sex faktorer för att bedöma ländernas lycka, de är: socialt stöd, inkomst, hälsa, frihet, generositet och frånvaro av korruption.
World Economic Forum, WEF, jämför länders könsgap inom fyra områden: ekonomiska möjligheter, utbildningsnivå, hälsa och överlevnad samt politiskt bemyndigande.
Att de länder som rankas som världens lyckligaste också kämpar för social och enkonomisk jämställdhet är ingen slump.
Både invånarna och arbetsplatsexperter i de här länderna säger att positiva attityder till jämställdhet bidrar till det allmänna välbefinnandet.
Senaste nytt
Socialpolitiken
I sin forskning har WEF etablerat en klar koppling mellan socialpolitik, familjers lycka och kvinnors framsteg i karriären.
Island, Norge, Finland och Sverige har några av världens mest generösa betalda föräldraledigheter.
I Norge har nyblivna föräldrar rätt till totalt 49 veckors ledighet med full lön, eller 59 veckor med 80 procent av lönen. Av dessa veckor är 15 reserverade för mamman och 15 för pappan.
Barnomsorg
I de nordiska länderna är tillgången till barnomsorg till ett överkomligt pris också något som ökar välbefinnandet för kvinnor och familjer.
“Bördan av att vara en arbetande mamma är mycket lättare i Sverige jämfört med USA”, säger Linda Akeson McGurk till CNBC.
Hon är en svensk-amerikansk författare som bor i sydvästra Sverige och som tidigare bodde 15 år i USA, innan hon 2018 flyttade tillbaka till Sverige med sina två döttrar.
Som ensamstående mamma oroade hon sig för att hitta barnpassning för sina döttrar i Sverige eftersom det är så dyrt i USA.
Hon blev dock positivt överraskad över hur lätt det var att hitta barnomsorg till rimliga priser tack vare statligt subventionerade fritidshem som finns i Sverige.
Löneklyftor
Den typen av politik har en positiv inverkan på kvinnor. Sverige har en av de högsta andelarna mödrar i sin arbetsstyrka av de 38 länder som är medlemmar i OECD.
Några av världens lyckligaste länder har infört åtgärder för att minska löneklyftan mellan könen. Sådant kan hjälpa arbetstagare att känna sig säkrare och mer nöjda i sina karriärer.
Bloomberg rapporterar att, i ett försök att skapa mer rättvisa löner, införde Nya Zeelands regering i augusti lagstiftning som kräver att stora företag rapporterar in sina löneskillnader mellan könen.
Island introducerade för sex år sedan en policy som kräver att organisationer med mer än 25 anställda måste bevisa att kvinnor och män får lika lön för lika arbete.
WEF fastställer att lönegapet mellan män och kvinnor på Island är 21 procent, men enligt andra källor, exempelvis OECD, är den 10 procent.
Isländska företag som betalar lika lön för lika arbete oavsett kön får en certifiering, år 2020 blev certifieringen ett krav för arbetsgivare med 25 anställda eller mer.
Företag som inte blir certifierade får enligt Ines Wagner, forskningsprofessor vid Institutet for social forskning i Oslo, betala dagsböter.
Hon har studerat effekten av Islands policy och funnit att både anställda och chefer efter implementeringen rapporterar högre arbetstillfredsställelse och förtroende för arbetsplatsen.
Utbildning
Finland, Island och Sverige har gratis högskoleundervisning för sina medborgare och Claudia Bernhard-Oettel, professor i organisationspsykologi vid Stockholms universitet, menar att det kan bidra till att människor får lika tillgång till högavlönade arbetsmöjligheter.
De lyckligaste länderna, som också är de bästa för kvinnor, är dock inte perfekta.
“Även om vi ligger längre fram än andra länder när det gäller jämställdhet och lycka, finns det fortfarande mycket arbete kvar att göra”, säger Claudia Bernhard-Oettel tlll CNBC.
Världens lyckligaste länder:
- Finland
- Danmark
- Island
- Israel
- Nederländerna
- Sverige
- Norge
- Schweiz
- Luxemburg
- Nya Zeeland
Källa: World Happiness Report 2023
Världens mest jämställda länder:
- Island
- Norge
- Finland
- Nya Zeeland
- Sverige
- Tyskland
- Nicaragua
- Namibia
- Litauern
- Belgien
Källa: World Economic Forum
Läs mer: Därför är Finland det lyckligaste landet Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.