Dagens PS

Årets medicinska genombrott: Sprutan få har råd med

Den nya hiv-sprutan är årets största vetenskapliga genombrott, men en dyr sådan.
Den nya hiv-sprutan är årets största vetenskapliga genombrott, men en dyr sådan. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 16 dec. 2024Publicerad: 16 dec. 2024

En ny hiv-spruta ger ett nästan fullständigt skydd mot sjukdomen och den utnämns nu till årets genombrott av tidskriften Science.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trots det är det få som kommer ha råd med sprutan med den nuvarande prislappen. Prep (preexpositionsprofylax) har funnits i Sverige sedan 2016 i tablettform.

Prep skyddar mot hiv

Det är ett nästan fullkomligt skydd mot hiv – och hindrar viruset hindras från att etablera en infektion i kroppen. Pillret har blivit populärt bland homosexuella män i många länder de senaste åren, som är en utsatt grupp för just hiv, och där fallen har gått ner rejält på många håll sedan prep började användas mer flitigt.

Varje år smittas dock fortfarande runt en miljon människor av hiv, och även om dödsfallen genom aids har sjunkit markant de senaste två årtiondena så dog det förra året över 600 000 människor i hiv-relaterade sjukdomar, enligt WHO.

ANNONS

Senaste nytt

Hiv-spruta – ännu större skydd

Ännu större skydd, näst intill noll enligt studier, är den prep-spruta som har funnits på marknaden i två år.

Lenakapavir ges var sjätte månad i förebyggande syfte och i en stor studie bland afrikanska tonårsflickor och unga kvinnor gav sprutan ett hundraprocentigt skydd. Bland gaymän som ingick i studier på fyra kontinenter låg siffran på 99,9 procent, skriver Aftonbladet.

Vad är då kruxet med denna spruta som till synes trollar bort hiv-problemet?

Kostar skjortan

ANNONS

Priset, som så ofta i läkemedelsvärlden.

Det amerikanska läkemedelsbolaget Gilead Sciences tar ordentligt betalt för sprutan i nuläget – motsvarande 420 000 kronor – för två injektioner som alltså räcker ett år, skriver Läkartidningen.

“Det är jävligt dyrt. Läkemedelsbolagen har ju kostnader för att utveckla läkemedel. Sedan vill de ta igen utvecklingskostnaderna genom att sätta ett högt pris. De har ju patent på läkemedlet, så det råder ingen konkurrenssituation. Men om läkemedlet ska säljas i låg- och medelinkomstländer, då kommer företaget att tvingas gå ned rejält i pris”, säger Anders Sönnerborg, professor på Karolinska institutet.

För dyra att rulla ut

Runt 64 procent av världens 40 miljoner hiv-smittade människor lever i Afrika – många i just låginkomstländer – som inte kommer kunna rulla ut prep-sprutor med dagens prislapp till sina befolkningar.

Priset kan dock komma att pressas framöver när Gilead Sciences vill samarbeta med partners som kan tillverka generiska versioner av läkemedlet, enligt Yle.

Läs även:

Alzheimers: så kan nytt revolutionerande blodprov avslöja sjukdom. Dagens PS

Demens och andra av hjärnans sjukdomar kan förebyggas. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]