Att ultraprocessad mat kan leda till sjukdomar och, i värsta fall, en tidig död, är känt sedan tidigare. Ny forskning visar dock att dödsrisken ökar beroende på vilken typ av mat du äter.
Här är maten som kopplas till för tidig död
Mest läst i kategorin
Det finns flera studier som visar att risken att drabbas av skadliga sjukdomar och för tidig död ökar av att äta ultraprocessad mat.
Ny forskning pekar ut de värsta ultraprocessade matvarorna.
Då ökar risken mest
Forskningen, som följt över 110 000 hälso- och sjukvårdspersonal i USA under en period på nästan 34 år, visar tydliga samband mellan hög konsumtion av ultraprocessade livsmedel och en ökad dödsrisk.
Den mat som visade sig ge högst ökad dödsrisk var ultraprocessade kött, fågel- och fiskprodukter.
Sockersötade och konstgjort sötade drycker, desserter och frukostprodukter kom på andra plats.
Osäkert samband
Tar man hänsyn till personens övergripande kostkvalité, kan dock sambanden mellan ultraprocessad mat och ökad dödsrisk bli mindre tydliga.
“Det är uppenbart att de som konsumerade mest ultraprocessad mat tenderade att äta mindre grönsaker, frukt, baljväxter och fullkorn”, säger dietisten Duane Mellor, enligt Newsweek.
Enligt Mellor kan detta innebära att det inte enbart är konsumtionen av ultraprocessad mat som är problemet, utan att dessa livsmedel ersätter mer näringsrik mat i kosten vilket i sig kan påverka hälsan negativt.
“Detta indikerar att det kanske inte är så enkelt att de som åt mer ultraprocessad mat var mer benägna att dö tidigare”, säger Mellor.
Läs också:
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.