Det är lågkonjunktur, arbetslösheten ökar och ÖB varnar för att kriget kan komma, inte konstigt om många kämpar med oro och ångest. Så här kan du konfrontera dina rädslor och söka nya perspektiv.
Fyra steg mot ett liv utan ångest
Mest läst i kategorin
Enligt forskning kan det hjälpa att direkt konfrontera de saker som oroar och skrämmer oss för att bryta ett mönster av rädsla och undvikande, det skriver New York Times.
Du kan göra det med exponeringsterapi hos en terapeut, men du kan också göra det på egen hand.
Konfrontera din rädsla
Regine Galanti, psykolog och författare i Cedarhurst, New York, har specialiserat sig på att behandla människor med ångestsyndrom.
Hon säger att du först ska fråga dig själv hur ångesten håller dig från det liv du vill ha, eller hur ditt liv skulle se ut utan den.
Regine Galanti föreslår att du delar upp din rädsla i flera mindre komponenter så den blir lättare att möta.
Du kanske kommer fram till att du skulle resa oftare om du inte oroade dig så mycket, eller att du skulle prata oftare.
Om du är rädd för att tala inför andra kan du börja med att skriva ned det du ska säga, träna sedan högt för dig själv och försök därefter säga det inför två vänner.
Du kan jobba dig upp till att tala inför en liten grupp med någon eller några fler i taget, en del behöver ta varje steg flera gånger.
Gradvis kommer det att börja kännas lättare för varje steg och om du fastnar på ett steg bryter du ned det steget i mindre steg.
Värderingar
Fokusera på dina värderingar i stället för på din ångest. Det är mänskligt att ha lite ångest så det är ingen idé att helt försöka avvisa den känslan.
Men, i stället för att fokusera på din ångest, tänk på de av dina personliga egenskaper som du värdesätter, du kommer antagligen inte lyckas bli totalt lugn.
När du identifierat egenskaper som du värdesätter, säger David Tolin, chef för Anxiety Disorders Center vid Institute of Living i Hartford, Connecticut, att du ska göra någonting meningsfullt för att förkroppsliga dem.
Om du exempelvis tycker att det är viktigt att vara generös kan du göra något volontärarbete, även om det gör dig orolig att gå utanför din komfortzon.
Perspektiv
Sök andra perspektiv. Tänk dig en man som bråkar med sin fru, han börjar oroa sig för att hon inte längre älskar honom och blir övertygad om att hon vill skiljas.
Att uppslukas av rädsla för att en situation medför större risk än den i verkligheten gör är förknippat med ångestsyndrom.
Angela Neal-Barnett, professor i psykologiska vetenskaper vid Kent State University, föreslår att du ska tänka på vad du oroade dig för förra året.
Troligtvis inträffade inte det värsta scenariot. Kanske var den mängd oro du ägnade åt ett visst problem inte värt det?
Eller kanske lyckades du framgångsrikt navigera i en svår situation. Vad lärde du dig? Skriv ned det du kommer på så att du kan tänka på det när en överdriven oro eller rädsla börjar dyka upp igen.
Du kan också fråga en pålitlig vän som du vet inte oroar sig lika mycket som du, och fråga vad han eller hon skulle göra.
Ta hand om dig
Se till att du får tillräckligt med sömn, äter näringsrik mat och rör på dig. Angela Neal-Barnett rekommenderar att du skriver en lista med avkopplande saker du kan göra när ångesten börjar komma.
Det kan vara att ringa en vän, träna djupandning eller ta en promenad för att få lite luft.
“Ängsliga människor har verkligen svårt att vila”, säger Angela Neal-Barnett till New York Times, hon tillägger att det dock är “en av de bästa sakerna du kan göra”.
Läs mer: Knepen för att dämpa ångesten i höstmörkret Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.