Många inser inte att det vi äter påverkar vårt psykiska välbefinnande. Här är fyra enkla och bra kostförändringar du kan göra för din hjärna.
Fyra kostråd för din psykiska hälsa
Mest läst i kategorin
Ju mer vi lär oss om hur viktig kosten är för vår immunitet, vår livslängd och vår psykiska hälsa, desto sannare blir det gamla uttrycket “Du är vad du äter”, det skriver CNBC.
Uma Naidoo, Harvard-utbildad näringspsykiater, menar att många inte inser att det finns ett sätt på vilket den mat vi äter påverkar vårt psykiska välbefinnande.
“Maten vi äter, när den smälts, interagerar med de biljoner mikroberna i tarmmikrobiomet och bryts ned till olika ämnen, som sedan med tiden påverkar vårt psykiska välbefinnande. En del av de livsmedel som är mindre hälsosamma, om vi äter dem, förbereder tarmen för inflammation”, säger hon till CNBC.
Hon förklarar att inflammation i tarmen kan leda till flera negativa psykiska symptom, bland annat ångest, och genom att justera kosten så den blir hälsosammare kan du lindra några av dessa negativa symptom.
Uma Naidoo föreslår fyra enkla förändringar som du kan göra i din kost för att förbättra din hjärnas hälsa.
Ät mer fibrer
En studie har associerat ett ökat intag av kostfibrer med lägre risk att utveckla depression. Enligt Uma Naidoo är växtbaserade livsmedel det bästa sättet att få fiber i kosten.
Färgglada grönsaker som bladgrönsaker är fiberrika, liksom bönor och andra baljväxter, linfrön och fullkorn.
Polyfenoler
Polyfenoler är särskilt intressanta antioxidanter eftersom de även kan ha antimikrobiella och antiinflammatoriska egenskaper.
Färgglada livsmedel innehåller mycket polyfenoler. Växter och grönsaker med olika färger representerar enligt Uma Naidoo en nivå av biologisk mångfald som våra tarmmikrober behöver.
Ät mer morötter, blåbär jordgubbar, nötter, särskilt hasselnötter och pekannötter och svarta oliver, som alla är oerhört viktiga.
De har antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaper samt innehåller fibrer, plus flera mikronäringsämnen som våra kroppar behöver.
Kryddor och örter
Ett väldigt enkelt sätt att förbättra din tarmhälsa är att använda mer kryddor och örter i maten. Kryddor och färska örter innehåller många växtpolyfenoler, antioxidanter med antiinflammatoriska egenskaper.
Använd gärna gurkmeja, svartpeppar, chilipeppar som innehåller kapsaicin, mynta, oregano, persilja, timjan, ingefära och vitlök.
Probiotika
En frisk tarm är bra för hjärnan och våra tarmar älskar probiotika, du kan få mer av dessa hälsosamma bakterier från fermenterad mat.
För ett par år sedan kom en studie som visade att tillsats av fermenterad mat i kosten minskar inflammation.
Uma Naidoo rekommenderar att du väljer fermenterad mat som du gillar, det kan vara yoghurt, kefir, kimchi eller kombucha.
Läs mer: Det är bra för din tarm att äta det här Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.