Det senaste sex månaderna har fyra av fem kvinnor mellan 25 och 60 upplevt minst ett hälsoproblem kopplat till kvinnohälsa, för nästan hälften av dem har det påverkat deras arbetsprestation negativt.
Försummad kvinnohälsa ger minskad produktivitet
Mest läst i kategorin
Enligt en ny Verian/Sifo- undersökning är klimakteriebesvär är det vanligaste problemet relaterat till kvinnohälsa, följt av urinläckage, menstruationsrelaterade besvär, PMS och smärta i underlivet.
Förlossningsrelaterade skador, polycystiskt ovariesyndrom, även kallat PCOS, och endometrios är också vanligt förekommande problem för kvinnor.
Påverkar arbetsförmågan
Enligt undersökningen har 80 procent av kvinnor mellan 25 och 60 upplevt problem relaterade till kvinnohälsa de senaste sex månaderna.
Av dem som haft dessa hälsoproblem uppger 47 procent att det har påverkat deras arbetsprestation negativt och 9 procent av dem har varit sjukskrivna.
Undersökningen har beställts av vårdbolaget Ester Care, som har fokus på kvinnohälsa.
De ville undersöka kvinnors gynekologiska och hormonella hälsa för att kartlägga hur arbetsprestationen och jämställdheten på arbetsplatser påverkas av problem med kvinnohälsa.
Söker inte vård
“Siffrorna förvånar oss tyvärr inte, då vi dagligen möter dessa patienter på våra mottagningar. Det som är beklämmande är att det är så många kvinnor som inte söker hjälp för sina besvär, trots att de är behandlingsbara”, säger Ester Cares vd Lydia Graflund i ett pressmeddelande.
Under de senaste sex månaderna har en av fem kvinnor, 21 procent, valt att inte sjukanmäla sig trots att de haft hälsobesvär.
Det beror framför allt på att många ser sina besvär som en naturlig del av livet och tror att de måste bita ihop och stå ut.
Det här är en attityd som är vanlig när det handlar om problem som är relaterade till kvinnohälsa.
Enligt undersökningen har 45 procent av kvinnorna aldrig sökt vård för sina besvär och bland de 55 procent som gjort det anser 31 procent att de inte fått den hjälp de behöver.
Bättre för höginkomsttagare
Undersökningen visar också på en skillnad mellan kvinnor i olika inkomstgrupper.
Bland kvinnor som tjänar över 50 000 kronor i månaden upplever många fler att de fått tillfredsställande vård än bland kvinnor som tjänar mindre än det.
Nästan hälften av kvinnorna, 48 provent, känner sig obekväma med att tala om sin gynekologiska hälsa med sin närmaste chef eller sin HR-chef.
Bland yngre kvinnor, de mellan 25 och 36 år, känner sig hela 60 procent obekväma med att diskutera sina hälsoproblem med sin arbetsgivare.
“Förutom det påtagliga lidande som många kvinnor upplever medför dessa utmaningar också betydande samhällsekonomiska kostnader och konsekvenser”, säger Lydia Graflund i pressmeddelandet.
De ekonomiska kostnaderna för företag och samhället, som uppstår till följd av nedsatt arbetsförmåga, ökad sjukfrånvaro och minskad produktivitet, är enligt henne betydande.
Hon påtalar att det här också bidrar till försämrad jämställdhet, både på arbetsplatsen och i samhället.
Läs mer: Den okända (folk)sjukdomen Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.