Forskare ser nya samband mellan vaccination och lägre risk för demens – resultaten väcker hopp om framtida förebyggande insatser.
Forskning: Vanligt vaccin kan skydda mot demens


Mest läst i kategorin
Ett vanligt vaccin visar sig ha oväntade hälsofördelar. Ny forskning kopplar nämligen bältrosvaccin till en tydligt minskad risk för demens.
Resultaten väcker intresse bland forskare och kan få betydelse för framtida rekommendationer.
Kan skydda mot demens
Att vaccinera sig mot bältros kan ge mer än bara lindring från smärtsamma blåsor. En ny studie som Svenska Yle rapporterar om visar att personer som fått bältrosvaccinet hade betydligt lägre risk att drabbas av demens.
Under en sjuårig uppföljningstid minskade risken med hela 20 procent.
Studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature, bygger på hälsodata från 280 000 äldre personer i Wales.
De som hade fått vaccinet – i det här fallet Zostavax – drabbades alltså mer sällan av demenssjukdomar. Effekten var dessutom starkare hos kvinnor än hos män, men varför är ännu oklart.
“Det här förstärker vår uppfattning om att inflammation har en central roll i till exempel hur Alzheimers sjukdom uppkommer”, säger Eino Solje, hjärnforskare och biträdande överläkare i Kuopio, till Svenska Yle.
Missa inte: Hamnen räcker inte till för Zuckerberg. Dagens PS
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Läs också: Okända historien om Alzheimers – och forskaren som glömdes. Dagens PS
Senaste nytt
Äldre personer i riskzonen för bältros
Bältros orsakas av samma virus som vattkoppor och kan aktiveras senare i livet som en smärtsam hud- och nervinflammation. Särskilt äldre och personer med nedsatt immunförsvar är i riskzonen.
Eftersom bältros innebär inflammation i nerver och hud tror forskarna att det kan påverka hjärnans hälsa negativt på sikt. Att stoppa infektionen tidigt kan därför vara ett sätt att förebygga framtida hjärnskador.
Studien har dock vissa begränsningar – demensdiagnoserna baserades på ett kodsystem som inte alltid ger en heltäckande bild av patientens tillstånd. Trots det anses resultaten vara robusta.
Nya vacciner ger nytt hopp
Studien fokuserade på vaccinet Zostavax, men ett nyare vaccin – Shingrix – verkar kunna ge ännu bättre skydd. Det visade en mindre studie från Oxford University.
Shingrix rekommenderas för personer över 50 år, men kan även ges till yngre med försvagat immunförsvar. Vaccinet ges i två doser och kostar cirka 200 euro per dos.
“Att administrera det rekombinanta bältrosvaccinet kan mycket väl vara ett enkelt och billigt sätt att minska risken för Alzheimers sjukdom”, säger Andrew Doig, professor i biokemi vid University of Manchester, enligt Alzheimer Life.
Forskningen är lovande men långt ifrån färdig – nu behövs fler studier som visar hur länge skyddet håller och när det är bäst att börja vaccinera.
Om resultaten håller i sig kan vaccin enligt Alzheimer Life bli ett viktigt verktyg för att bromsa den ökande andelen som drabbas av demens.
Vad är Zostavax?
-
Zostavax är ett vaccin som används för att förebygga bältros (herpes zoster) och den långvariga nervsmärta som kan uppstå efter sjukdomen, kallad postherpetisk neuralgi (PHN).
-
Vaccinet är avsett för personer som är 50 år eller äldre.
-
Enligt FASS ges Zostavax som en engångsdos.
-
Det innehåller en levande, försvagad form av varicella-zosterviruset – samma virus som orsakar vattkoppor.
Källa: FASS
Läs även: Ge ditt leende ett lyft – vitare tänder hemma på ett skonsamt sätt. Dagens PS
Läs även: Finland har inte råd: Avråder från svenska skattereformen. Dagens PS

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.

Använd koden FLASH25 och få 25% rabatt på högkvalitativa posters och canvas.